Uhersko (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Uhersko
StátČeskoČesko Česko
KrajPardubický
ObecUhersko
Souřadnice
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice536839
TraťPraha – Česká Třebová
V provozu od1845
Zabezpečovací zařízeníelektronické stavědlo ESA 11
Dopravní koleje5
Nástupiště (nástupní hrany)2 (2)
Prodej jízdenekNe
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Uhersko je železniční stanice jižně od obce Uhersko v Pardubickém kraji. Stanice se nenachází v katastru stejnojmenné obce, ale městyse Chroustovice v okrese Chrudim. Stanice leží na dvoukolejné elektrizované železniční trati Praha – Česká Třebová, která je součástí 1. a 3. tranzitního železničního koridoru. Řadí se mezi důležité železniční tratě transevropské dopravní sítě TEN-T a zároveň tvoří součást 4. panevropského železničního koridoru.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kolem roku 1850 byla společnosti Severní státní dráha v km 286,463[1] zřízena zastávka Uhersko mezi stanicemi Zámrsk a Moravany.

Popis stanice[editovat | editovat zdroj]

Stanice je vybavena staničním zabezpečovacím zařízením 3. kategorie – elektronické stavědlo ESA 11. Stanice je dálkově řízena z centrálního dispečerského pracoviště v Praze.

Přeprava[editovat | editovat zdroj]

Ve stanici zastavují pravidelné vlaky osobní přepravy kategorie osobní vlak (Os), které provozuje železniční dopravce České dráhy. Tyto vlaky jsou zařazeny do integrovaného dopravního systému IREDO.

Bezbariérový přístup je umožněn na všechna nástupiště.[2]

Výpravní budova[editovat | editovat zdroj]

V roce 1850 ve strážním domku č. 126 byla upravena jedna místnost na čekárnu s výdejem jízdenek. V roce 1856 Společnost státní dráhy zastávku přeměnila na stanici, ve které se nacházel sklad a manipulační kolej. V roce 1884 byla na úseku železniční trati Kostěnice – Uhersko postavena druhá kolej a ve stanici Uhersko došlo k rozšíření kolejiště. Zároveň bylo přestavěno skladiště na výpravní budovu podle projektu inženýra Františka Kubína. Dvoupodlažní budova se středním úzkým rizalitem ukončeným trojúhelníkovým štítem byla zastřešena sedlovou střechou. Fasáda byla zdobena cihlovými lizénovými rámy, které byly odstraněny při opravách budovy. V roce 1996 byla v těsném sousedství výpravny postavena provozní budova.[3]

Další fotografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Uhersko (žst). www.atlasdrah.net [online]. [cit. 2023-11-04]. Dostupné online. 
  2. Železniční stanice Uhersko | České dráhy. www.cd.cz [online]. [cit. 2020-09-24]. Dostupné online. 
  3. KREJČIŘÍK, Mojmír. Česká nádraži. 2: Severní státní dráha, Brnénsko-Rosická dráha, Buštěhradská dráha. 1. vyd. Litoměřice: Čada, 2005. 306 s. ISBN 978-80-86765-02-0. S. 2–7, 55 a 56. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]