Wienerwald (obec)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wienerwald
Wienerwald – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška649 m n. m.
Časové pásmoSEČ/SELČ
StátRakouskoRakousko Rakousko
Spolková zeměDolní Rakousy
OkresMödling
Wienerwald
Wienerwald
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha48,16 km²
Počet obyvatel2 462 (2005-12-31)
Hustota zalidnění51 obyv./km²
Správa
StarostaMichael Krischke (ÖVP)
Oficiální webwww.wienerwald.org
E-mailverwaltung@gemeinde-wienerwald.at
Adresa obecního úřaduKirchenplatz 7
2392 Wienerwald, Austria
Telefonní předvolba02238
PSČ2392
Označení vozidelMD
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Obec Wienerwald leží v severní části stejnojmenného výběžku Alp (Wienerwaldu), v okrese Mödling. Obec vznikla teprve roku 1972 po obecní reformě spojením čtyř obcí (Dornbach, Grub, Sittendorf a Sulz im Wienerwald), které leží na rovině u Mödlingu.

Části obce[editovat | editovat zdroj]

Obec se skládá z katastrálních území: Dornbach, Grub, Sittendorf, Stangau a Sulz im Wienerwald.

  • Dornbach: sestává z "Rotte Lindenhofu", malé části u potoka Buchelbach a s některými domy u hlavní silnice do Sulzu.
  • Sittendorf: sestává z malé osady a "Rotte Wildegg" (se stejnojmenným zámkem) a části u nové cesty. V letech 18481938 byl sloučený s Dornbachem v jednu obec. Od roku 1954 byl samostatnou obcí.
  • Grub: sestává z místa "Rote Gföhler" a části u potoka Buchelbachu. V období 18481938 a opět od 1954 byl samostatnou obcí.
  • Stangau: sestává z osady Stangau (srostlou se Sulzem), jakož i s částmi Wöglerin, Gruberau Buchelbach. Na severozápadním okraji katastrálního území je nejvyšší kopec obce (Steinplattl 649 m).
  • Sulz im Wienerwald: sestává z osady Sulz im Wienerwald a "Rotte Rohrberg". V letech 18481934 je Sulz a Stangau spojený v obec "Sulz-Stangau" a znovu opět rozdělen. Přejmenování na "Wöglerin" kvůli vysokým výdajům se neuskutečnilo. Sulz je přejmenovaný na Sulz im Wienerwald a roku 1954 je opět spojený se Stangau.

Od 15. října 1938 do 31. srpna 1954 byla všechna katastrální území v části 24. městského okresu Velké Vídně. Od 1. ledna 1972 jsou všechna katastrální území spojena v obec Wienerwald.

Sousední obce[editovat | editovat zdroj]

Na severu je Wolfsgraben, severovýchodně Breitenfurt bei Wien, na východě Kaltenleutgeben a Hinterbrühl, jihovýchodně Gaaden, na jihu Heiligenkreuz, jihozápadně Alland a západně Klausen-Leopoldsdorf,

Historie[editovat | editovat zdroj]

Sulz byl poprvé uveden v klášterní knize kláštera Heiligenkreuz. Za rakouského vévody Fridricha II. v roce 1236 byla udělena státní práva klášteru Heiligenkreuz. V roce 1477 jsou celé Dolní Rakousy obsazeny Matyášem Korvínem. Roku 1590 byly opět osídlovány a za druhého tureckého obléhání 1683 opět zničeny.

„Sittendorf“ byl již v roce 1114 v Klosterneuburském kodexu nazýván Sichendorf, Sickendorf, Sickindorf, Sighendorf, Sigchendorf, Sigkhendorff, Sikkendorf.

Dne 6. srpna 1981 se zřítil na katastrální území Grub letoun Saab 105 rakouského vojenského letectva. Spadl na obytný dům Karl Musila, sólového tanečníka vídeňské státní opery. Umělec, jeho žena a dvě děti utrpěli těžké popáleniny. Oba piloti, major Alois Strahner a poručík Gerhard Wiesinger přišli o život.

Hospodářství[editovat | editovat zdroj]

Zemědělské obyvatelstvo se přeorientovalo na chov koní. Tím se docílil také cestovní ruch. Také lidé z Vídně si zde budují druhé bydliště a usídlují se.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Doprava je omezena jen na veřejné autobusy z Mödlingu a z Vídně-Liesingu, avšak snižují večerní spoje. Provoz zajišťují linky společnosti "VOR". Vídeňský vnější dálniční okruh je v blízkosti "Sittendorfu" s nájezdem u Heiligenkreuzu.

Turismus[editovat | editovat zdroj]

Každoročně se v Sittendorfu pořádají národní závody v motokrosu. Dříve zde bylo také mistrovství světa. Také pro pohyb nabízejí malé obce velké možnosti turistických stezek a také různé labužnické přebory. Pozoruhodností je také nabídka hradu Wildegg.

Vývoj počtu obyvatel[editovat | editovat zdroj]

V roce 1971 zde žilo 1.381 obyvatel, 1981 1.553, 1991 1.996, 2001 2.409 a v roce 2006 zde žilo 2.462 obyvatel.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Wienerwald na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]