Gaaden

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gaaden
Gaaden – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška323 m n. m.
Časové pásmoSEČ/SELČ
StátRakouskoRakousko Rakousko
Spolková zeměDolní Rakousy
OkresMödling
Gaaden
Gaaden
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha24,8 km²
Počet obyvatel1 624 (2018)[1]
Hustota zalidnění65,5 obyv./km²
Správa
Statusměstys
StarostaRainer Schramm
Oficiální webwww.gaaden.at
E-mailgemeindeamt@gaaden.at
Adresa obecního úřaduHauptstraße 29
2531 Gaaden
Telefonní předvolba02237
PSČ2531
Označení vozidelMD
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Obec Gaaden leží v okrese Mödling v severní části Vídeňského lesa na úpatí Anningeru.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Obec leží v rozšířeném údolí, které odvodňuje Mödlingbach. Technicky leží na Mödlingské silnici B11. Snadná dosažitelnost obce je přes vídeňský vnější dálniční okruh A21, do Sparbachu a Heiligenkreuz, kde je nájezd. Veřejnou dopravou je zejména autobusové spojení do Mödlingu.

Každodenní vyřizování životních potřeb je v Mödlingu, ačkoliv Baden není také příliš vzdálený.

Členění obce[editovat | editovat zdroj]

K obci patří ještě katastrální území Anningerforst, která není žádnou obcí a je většinou lesním území s dolomitovými skálami, Také Dreidärrischenhöhle leží v lesích.

Sousedící obce[editovat | editovat zdroj]

Na severu Wienerwald (obec), severovýchodně Mödling, na západě Heiligenkreuz, na východě Hinterbrühl, na jihu Pfaffstätten a na jihovýchodě Gumpoldskirchen.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Obec byla roku 1130 poprvé uvedena v dokumentech. Během tureckých válek byla obec z větší části zničena.

Mnoho známých umělců zde strávilo léto, jako básník Ferdinand Raimund, který zde napsal svůj "Verschwender" a v 19. století odkryl sličný kraj Vídeňského lesu; malíři, hudebníci, básníci přicházeli sem a nalézali inspiraci pro svá díla. Mezi jinými je jmenován také malíř Ferdinand Waldmüller a básník Ferdinand Raimund. Raimund napsal zde roku 1833 své dílo "Verswender", jehož typickou figurkou byl gnaadenský zesnulý "Kraxenweibert". Ten byl symbolem pro lidi, kteří zde žili již po staletí ve vápenci a dřevě. Přímo uprostřed 19. století se razila pronikavá změna společenských poměrů. Se stavbou vídeňského okruhu bylo vápno a dřevo tolik potřebné a obci to přineslo hospodářský a společenský vzestup. V roce 1850 byl Gaaden vládním rozhodnutím založen jako obec.

Po anšlusu Rakouska v roce 1938 byla obec připojena k Vídni do 24. okresu. Teprve 1954 stala se opět samostatnou obcí pod Dolním Rakouskem.

Vývoj počtu obyvatel[editovat | editovat zdroj]

V roce 1971 bylo v obci 783 obyvatel, roku 1981 1000, 1991 1211, 2001 1435 a v roce 2006 zde žilo 1605 obyvatel.

Politika[editovat | editovat zdroj]

Starostou obce je Rainer Schramm, vedoucím úřadu Walter Resetarits.

V obecní radě je 19 křesel. Po obecních volbách 6. března 2005 získalo sdružení "Wir Gnaader" 11. ÖVP 7 a SPÖ 1 mandát. Dne 4. prosince 2007 složilo své mandáty 7 členů ÖVP a následně byla obecní rada rozpuštěna.

Po obecních volbách 13. dubna 2008 bylo 19 mandátú rozděleno takto: "Wir Gnaadwer" 13, ÖVP 4 a SPÖ 2.

Hospodářství[editovat | editovat zdroj]

Dříve byla obec Gaaden ryze místem žijící z lesního hospodářství. V okolí byly ale také vápencové lomy a vápenky. Existovala také pila na vodní pohon potoka Mödlingbachu.

Dnes je Gaaden čistě obytnou obcí s obyvateli s druhým bydlištěm ve Vídni. Je zde málo provozoven, jen menší kanceláře a zastoupení. Přesto je zde i dodneška několik řemeslnických živností, jako je například zámečnická dílna a dřevozpracující provoz.

Kultura a výstavy[editovat | editovat zdroj]

Čtyři nejdůležitější události jsou v Gaadenu, které se konají každoročně. Je to "Vesnická veselice", "Stavění máje", "Hasičské Heurigen" a "Hasičský míč". Navíc se najde každý rok ve vánoční době na adventním tržišti pořádaná "Gaadner Adventmeile" (skutečná délka je necelých 100 metrů). Tam se prezentují nejen politická seskupení, ale především také spolky a mnoho soukromníků. Dále je každou první neděli v měsíci populární muzejní kavárna v Gaadenském vlastivědném muzeu.

Roku 1986 byla založena Gaadenská dechovka a v roce 2009 čítá 33 činných členů. Mimo to existuje i mladá kapela.

Zvláštním vrcholem v Gaadenském kalendáři je také stálá divadelní skupina, na počátku vytvořená z Gaadenského pěveckého spolku.

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gaaden na německé Wikipedii.

  1. Einwohnerzahl 1.1.2018 nach Gemeinden mit Status, Gebietsstand 1.1.2018. Statistik Austria. Dostupné online. [cit. 2019-03-09].

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]