Zliv (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zliv
Nádražní budova ve Zlivi
Nádražní budova ve Zlivi
StátČeskoČesko Česko
KrajJihočeský
MěstoZliv
Souřadnice
Zliv
Zliv
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice733121
TraťPlzeň – České Budějovice
Nadmořská výška390 m n. m.
V provozu od1. září 1868
Zabezpečovací zařízeníRZZ AŽD 71
Dopravní koleje5 + 4
Nástupiště (nástupní hrany)4 (5)
Prodej jízdenekAno
Návazná dopravabus
Služby ve staniciVnitrostátní pokladní přepážkaPlatba v EurechČekárna pro cestujícíBezbariérové WCObchody a další službySchodiště
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zliv je železniční stanice v jihozápadní části města Zliv v okrese České Budějovice v Jihočeském kraji u břehů Zlivského rybníka a rybníka Bezdrev. Leží na trati 190, která je elektrizovaná soustavou 25 kV, 50 Hz AC.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla vybudována jakožto součást Dráhy císaře Františka Josefa (KFJB) spojující Vídeň, České Budějovice a Plzeň, roku 1872 prodloužené až do Chebu na hranici Německa, podle typizovaného stavebního návrhu. 1. září 1868 byl s místním nádražím uveden do provozu celý nový úsek trasy z Českých Budějovic do Plzně.

Po zestátnění KFJB v roce 1884 pak obsluhovala stanici jedna společnost, Císařsko-královské státní dráhy (kkStB), po roce 1918 pak správu přebraly Československé státní dráhy.[1]

Ke starší staniční budově byla na její jižní straně později přistavěna otevřená zastřešená čekárna. Elektrická trakční soustava zde byla zprovozněna 29. listopadu 1968.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Z plzeňského zhlaví trať 190 pokračuje jako dvoukolejná, na opačnou stranu do Českých Budějovic jako jednokolejná. Nachází se zde jedno nekryté jednostranné vnější nástupiště s přístupem z prostoru před nádražní budovou, dvě nekrytá jednostranná vnitřní nástupiště s přístupem po úrovňovém přechodu a jedno ostrovní kryté nástupiště s přístupem pomocí ocelového nadchodu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]