Protivín (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Protivín
Nádraží v Protivíně
Nádraží v Protivíně
StátČeskoČesko Česko
KrajJihočeský
MěstoProtivín
Souřadnice
Protivín
Protivín
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice733824
Tratě190, 200
Nadmořská výška385 m n. m.
V provozu od1. září 1868
Zabezpečovací zařízeníelektromechanické vz. 5007
Dopravní koleje6
Nástupiště (nástupní hrany)5 (5)
Prodej jízdenekAno
Návazná dopravaAutobusové nádraží součástí nádraží
Služby ve staniciVnitrostátní pokladní přepážkaPlatba v EurechBariérové WCRestauraceVeřejné parkoviště
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Protivín je železniční stanice v severní části města Protivín v okrese Písek v Jihočeském kraji nedaleko řeky Blanice. Leží na tratích 190 a 200. Stanice je elektrizovaná soustavou (25 kV, 50 Hz AC, trať 190). V Protivíně se dále nachází železniční zastávka Protivín zastávka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice vznikla již jako součást Dráhy císaře Františka Josefa (KFJB) spojující Vídeň, České Budějovice a Plzeň, roku 1872 prodloužené až do Chebu na hranici Německa, provoz mezi Českými Budějovicemi do Plzní byl zahájen 1. září 1868.

O sedm let později sem byla dovedena trať státní společnosti Rakovnicko-protivínská dráha (RPD) spojující Protivín a Písek s železnicí do Prahy, na kterou se dráha napojuje ve Zdicích, a to především z iniciativy představitelů Písku, kterému se dráha KFJB dle stavebního plánu vyhnula. Vyrostla zde rozměrná cihlová nádražní budova ve specifickém architektonickém stylu budov RPD. 20. prosince 1875 byl s místním nádražím uveden do provozu celý nový úsek trasy z Protivína do Zdic, kterýmžto směrem roku 1876 pokračovala přes Beroun a Nižbor do Rakovníka. Roku 1884 byla KFJB zestátněna a provoz převzaly Císařsko-královské státní drahy (kkStB), roku 1918 převzaly provoz Československé státní dráhy (ČSD), do jejichž sítě byla začleněna i Rakovnicko-Protivínská dráha.[1]

Elektrický provoz přes stanici byl zahájen 29. listopadu 1968.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Všechny tratě procházející stanicí jsou jednokolejné. Nachází se zde pět nekrytých jednostranných nástupišť, k příchodu na nástupiště slouží přechody přes koleje. Na rok 2019 je naplánována rekonstrukce stanice, v plánu je přestavba nástupišť či elektronický informační systém pro cestující.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]