Synagoga Tempel (Přemyšl)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Synagoga Tempel
Synagoga Tempel w Przemyślu
Místo, kde synagoga stávala
Místo, kde synagoga stávala
Místo
MístoPřemyšl, PolskoPolsko Polsko
Souřadnice
Map
Základní informace
VojvodstvíPodkarpatské
Architektonický popis
ArchitektJuliusz Reiniger
Výstavba18861890
Odkazy
Adresaroh ul. Jagiellońskiej 45 a ul. Serbańskej (zbořena)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Synagoga Tempel v Přemyšlu (polsky Synagoga Tempel w Przemyślu) je zaniklá synagoga, která se nacházela v centru polského města Přemyšl, v bývalé židovské čtvrti, na rohu ulice Jagiellońské 45 a ulice Serbańské. Jejím projektantem byl Juliusz Reiniger. Byla jedinou přemyšlskou synagogou, ve které obřady probíhaly v polštině a bohoslužby byly pořádány při příležitosti polských státních svátků. Byla centrem asimilované židovské inteligence.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Synagoga byla postavena v letech 18861890, z iniciativy pokrokových Židů shromážděných v tzv. Modlitební společnosti Svazu Izraele. Během německé okupace, za druhé světové války, ji nacisté vypálili. Následně, v 50. letech 20. století, sdílela podobný osud jako další přemyšlská židovská modlitebna, Stará synagoga: rozhodnutím tehdejšího vedení městského úřadu byly pozůstatky obou synagog zlikvidovány.

Popis a vybavení[editovat | editovat zdroj]

Synagoga měla čtvercový půdorys, byla z červených cihel a nebyla omítnuta. Postavena byla ve stylu rakouských a západoevropských synagog. K hlavnímu vchodu vedlo široké schodiště. Na přední fasádě synagogy byly umístěny 2 desky s Mojžíšovým desaterem. Interiér byl velmi bohatě vyzdoben, u východní zdi byl Aron Ha-kodeš, po jeho stranách byly desky Desatera. Po obou stranách hlavní lodě byly galerie pro ženy. Synagoga měla kvalitní varhany.

Místo, kde se synagoga Tempel nacházela

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Synagoga Tempel w Przemyślu na polské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Muzeum Narodowe Ziemie Przemyskiej (vyd.): Tajemnice placu Berka Joselewicza w Przemyślu. Rezultaty badań archeologicznych w rejonie „żydowskiego miasta“ (Katalog wystawy). Przemyśl 2006, ISBN 8392150090.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]