Stará synagoga v Přemyšlu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Stará synagoga
(Stara Synagoga w Przemyślu)
Stará Synagoga v Přemyšlu kolem roku 1940
Stará Synagoga v Přemyšlu kolem roku 1940
Místo
MístoPřemyšl, PolskoPolsko Polsko
Souřadnice
Map
Základní informace
VojvodstvíPodkarpatské
Architektonický popis
ArchitektBonini
Slohrenesanční
Výstavba15921594
Odkazy
Adresaul. Jagiellońská 33 (neexistuje)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Stará synagoga (Stara Synagoga w Przemyślu), která již dnes neexistuje, se nacházela v centru Přemyšlu, v bývalé židovské čtvrti, přibližně na dnešní adrese: ul. Jagiellońská 33. Po celou dobu své existence (více než 350 let) byla duchovním, sociálním a vzdělávacím centrum Přemyšlských Židů.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tato Stará synagoga byla postavena v letech 15901594 na místě tzv. Nejstarší synagogy. Povolení k její stavbě vydal přemyšlský biskup Vavřinec Gošlický (Wawrzyniec Goślicki). Synagoga byla umístěna uvnitř města, přímo u hradeb, ke kterým původně přiléhala. Stavební práce řídil italský architekt a stavitel opevnění Bonini.[1]

Současný pohled na místo, kde stávala Stará synagoga

V roce 1746 jezuitští studenti přepadli židovskou čtvrť a vyrabovali domy. Také rozkradli a zničili interiér této synagogy. Největším zneuctěním bylo zničení svatostánku Aron ha-kodeš, jenž zůstal v troskách, a dále zničení 22 svitků Tóry, které byly roztrhány a poté rozptýleny po ulicích. Zničena také byla značná část archivu, který obsahoval cenné dokumenty a soubory židovské komunity. Pouze malá část dokumentů nepodlehla zkáze. V souvislosti s tímto pogromem a zkázou, zaplatil jezuitský řád náhradu ve výši 15 000 polských zlotých na odstranění způsobených škod.

V letech 1910-1914 byla synagoga zrestaurována pod vedením architekta Tadeáše Moklovského (Tadeusz Mokłowski).[2] V roce 1934 byla synagoga zapsána na Seznam polských památek. Během druhé světové války byla během bojů poškozena. V roce 1941 bylo zničení dokončeno nacisty, kteří ji vyhodili do povětří.

V roce 1956, tehdejší vedení města, nařídilo zlikvidovat pozůstatky synagogy, a to i přes námitky památkového konzervátora, který plánoval výstavbu památníku. V současné době se na místě této synagogy nachází prázdné náměstí, kde parkují automobily.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Kamenná synagoga byla postavena na pravoúhlém půdorysu, v renesančním slohu. Původně se jednalo o jediný, pravoúhlý hlavní sál. Na stěnách byly fresky vysoké umělecké hodnoty z roku 1840. Obsahovaly, kromě jiného, biblické scény, krajinné scény, zvířata, hebrejské nápisy a modlitby.

Uprostřed byly čtyři sloupy zakončené hlavicemi korintského řádu, mezi nimiž byla bima. Na východní stěně se nacházel skromný renesanční Aron ha-kodeš, nahoře zakončený trojúhelníkovým kladím podepřeným čtyřmi sloupky.

V pozdějších letech byla k synagoze přistavěna řada přístaveb, ve kterých byla ješiva, studovna Tóry, dvě modlitebny a sídlo krejčích minjanů. Během restaurace budovy v roce 1910 byla ze strany ulice Jagelloňské přidána renesanční hřebenová atika.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Stara Synagoga w Przemyślu na polské Wikipedii.

  1. YEAGER, Barbara U.; SHEILA SCHNEIDER. Przemysl Synagogues [online]. ShtetLinks, 1998 [cit. 2007-01-10]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2006-10-03. 
  2. Starożytna synagoga w Przemyślu Nowości Illustrowane 1913 nr 28 s.8-9 [1]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Muzeum Narodowe Ziemie Przemyskiej (vyd.): Tajemnice placu Berka Joselewicza w Przemyślu. Rezultaty badań archeologicznych w rejonie „żydowskiego miasta“ (Katalog wystawy). Przemyśl 2006, ISBN 8392150090.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]