Lavička Josefa Švejka (Přemyšl)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lavička Josefa Švejka
(Ławeczka Józefa Szwejka w Przemyślu)
Základní údaje
AutorJacek Michał Szpak
Rok vzniku2008
Popis
Materiálbronz
Umístění
StátPolskoPolsko Polsko
AdresaRynek, Przemyśl
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lavička Josefa Švejka (polsky Ławeczka Józefa Szwejka) se nachází na hlavním náměstí (Rynku) v Přemyšlu, v polské Haliči, v Podkarpatském vojvodství. Dne 2. července 2008 proběhlo slavnostní odhalení bronzového pomníku sedícího Švejka na bedně s municí, s fajfkou a půllitrem piva (od sochaře Jacka Michała Szpaka, odlita v dílně profesora Karla Badyny v Krakově). Na bedně se nachází text: „Socha byla vytvořena zásluhou Přemyšlského svazu přátel dobrého vojáka Švejka AD 2008".

Švejk a Přemyšl[editovat | editovat zdroj]

Čtvrtý a poslední díl románu Jaroslava Haška „Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války“ s podtitulem „Po slavném výprasku“ je téměř zcela věnován událostem, které hrdina prožil v Přemyšlu a jeho okolí, po dobytí Pevnosti Přemyšl, v červenci 1915.

Inspirována postavou Josefa Švejka a skutečností jeho pobytu v Pevnosti Přemyšl a především jeho životní filozofií, skupina několika desítek lidí se v roce 199] rozhodla založit sdružení, které umožní tyto jeho myšlenky uplatnit v praxi. Tzv. "Hnutí Švejkovské" se od té doby rozšířilo a vzniklo několik asociací tohoto typu v Polsku i jinde v Evropě - jeho hlavním městem je právě Přemyšl.

6. května 2006 byla během Podkarpatského turistického veletrhu odhalena deska se jménem nové ulice v Přemyšlu - Ulička vojáka Švejka.

Josef Švejk se stal turistickým produktem. Byly vytvořeny i turistické trasy s názvem Po stopách Švejka (pěší v Přemyšlu, cyklistická ze Slovenska do Polska).

Přemyšlská společnost přátel dobrého vojáka Švejka pořádá různé populární, společensko-zábavní akce v Pevnosti Přemyšl, kromě jiného každý rok v červenci, tzv. Velké manévry Švejkovské.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ławeczka Józefa Szwejka w Przemyślu na polské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]