Pňovany (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pňovany
StátČeskoČesko Česko
KrajPlzeňský
obecPňovany
Souřadnice
Pňovany
Pňovany
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice754259[1]
TratěPlzeň–Cheb, Pňovany–Bezdružice
Nadmořská výška415 m n. m.
V provozu od28. ledna 1872
Zabezpečovací zařízeníelektronické stavědlo ESA 11 (DOZ z CDP Praha)[1]
Dopravní koleje5[1]
Nástupiště (nástupní hrany)3 (4)[1]
Prodej jízdenekNe
Návazná dopravaNe
Služby ve staniciBezbariérové WC
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pňovany (původní název Nový Dvůr) jsou železniční stanice v okrese Plzeň-sever, ve vzdálenosti asi kilometru a půl severozápadním směrem od obce Pňovany okrese Plzeň-sever v Plzeňském kraji nedaleko přehrady Hracholusky na řece Mži. Leží na tratích Plzeň–Cheb a Pňovany–Bezdružice. Trať Pňovany–Bezdružice překonává Mži po technicky unikátním Pňovanském mostu. Stanice je elektrizovaná soustavou 25 kV, 50 Hz AC. Blíže k obci, východně od nádraží, se nachází železniční zastávka Pňovany zastávka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice původně pojmenovaná Nový Dvůr (podle nedalekého statku) byla vybudována jakožto součást Dráhy císaře Františka Josefa (KFJB) spojující Vídeň, České Budějovice a Cheb, podle typizovaného stavebního návrhu. 28. ledna 1872 byl s místním nádražím uveden do provozu celý nový úsek trasy z Plzně do Chebu, kudy bylo možno pokračovat po železnici do Německa.

2. června 1901 otevřela společnost Místní dráha Nový Dvůr - Bezdružice železniční spojení své trati s Bezdružicemi. Po zestátnění KFJB v roce 1884 pak obsluhovala stanici jedna společnost, Císařsko-královské státní dráhy (kkStB), po roce 1918 správu přebraly Československé státní dráhy (bezdružická dráha byla znárodněna až roku 1925).

Elektrický provoz přes stanici byl zahájen 8. listopadu 1967.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Stanicí prochází Třetí železniční koridor. Trať od Plzně je dvoukolejná, dále v chebském směru pokračuje jako jednokolejná. V roce 2011 byla dokončena úprava nádraží na koridorové parametry: nacházejí se tři nástupiště, z toho jedno vnější u budovy a dále jedno ostrovní a jedno jednostranné vnitřní nástupiště s přístřešky, tato dvě nástupiště jsou přístupná podchodem pod kolejištěm, bezbariérový přístup zajišťují přístupové rampy.[1] Cestující se orientují dle elektronického informačního systému. Vlaky mohou stanicí projíždět rychlostí až 145 km/h.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e Plánek stanice Pňovany. Portál Provozování dráhy. Správa železnic, duben 2020. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]