Olbramovice (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Olbramovice
Nádražní budova
Nádražní budova
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský
MěstysOlbramovice
Souřadnice
Olbramovice
Olbramovice
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice551366
TratěPraha – České Budějovice, Olbramovice–Sedlčany
Nadmořská výška460 m n. m.
V provozu od14. prosince 1871
Zabezpečovací zařízeníelektronické stavědlo ESA 11
Dopravní koleje5 + 1 kusá
Nástupiště (nástupní hrany)2 (5)
Prodej jízdenekAno
Návazná dopravaStanoviště autobusů před nádražní budovou
Služby ve staniciVnitrostátní pokladní přepážkaPlatba v EurechBezbariérové WCPASchodiště
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Olbramovice jsou železniční stanice v západní části městyse Olbramovice v okrese Benešov ve Středočeském kraji nedaleko Konopišťského potoka. Leží na dvoukolejné elektrizované trati Praha – České Budějovice (25 kV, 50 Hz AC) a neelektrizované odbočné trati do Sedlčan. Součástí stanice je rovněž obvod Votice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Železniční stanici dle typizovaného stavebního vzoru vybudovala soukromá společnost Dráha císaře Františka Josefa (KFJB) na trase nově budovaného spojení Vídně a Prahy s dočasnou konečnou stanici v Čerčanech, kam dojel první vlak z Českých Velenic už 3. září 1871. K otevření zbývající trasy, včetně olbramovického nádraží, do Prahy došlo 14. prosince téhož roku po dokončení železničního mostu přes Sázavu v Čerčanech. Ten byl zpočátku provizorně postaven ze dřeva.

Roku 1884 byla KFJB zestátněna a stanici tedy obsluhovaly Císařsko-královské státní dráhy (kkStB), po roce 1918 správu přebraly Československé státní dráhy. Místní dráha Votice - Sedlčany byla zestátněna až roku 1928.

1. října 1894 projekt odbočné trati z Olbramovic společnosti Místní dráha Votice - Sedlčany spojil Votice a 16 kilometrů vzdálené Sedlčany.

Koncem 70. let 20. století byla hlavní trať procházející stanicí elektrizována.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Stanicí prochází Čtvrtý železniční koridor, vede tudy dvoukolejná trať. V letech 2009–2013 byla rekonstruována a upravena dle parametrů na koridorové stanice: byla přidána druhá traťová kolej, byla zvýšena průjezdová rychlost stanicí na 160 km/h, vznikla dvě bezbariérová vyvýšená nástupiště. Současně byla do stanice integrována i původně samostatná stanice Votice.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SEDLÁČEK, Štěpán. Modernizace trati Votice a Benešov u Prahy. Silnice Železnice [online]. Konstrukce media, 2013-12-13 [cit. 2022-01-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]