Believe (album)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Believe
InterpretCher
Druh albaStudiové album
Vydáno22. října 1998
Nahráno1998
ŽánryPop, Dance
Délka43:59
Jazykangličtina
VydavatelstvíWEA, Warner Bros.
ProducentBrian Rawling
Cher chronologicky
It's A Man's World
(1995)
Believe
(1998)
The Greatest Hits
(1999)
Singly z alba Believe
  1. „Believe“
    Vydáno: 1998
  2. „Strong Enough“
    Vydáno: 1999
  3. „All Or Nothing“
    Vydáno: 1999
  4. „Dov'è L'amore“
    Vydáno: 1999
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Believe je dvaadvacáté studiové album zpěvačky a herečky Cher, vydané v říjnu roku 1998 u WEA a Warner Bros. Records.

O albu[editovat | editovat zdroj]

Believe je comebackové album, které následovala po nepříliš úspěšném albu It's a Man's World (1995). Vedoucí společnosti a producent alba, Rob Dickens, navrhl Cher, aby natočila taneční album a oslovila tak její početné gay publikum. Cher však nebyla touto myšlenkou nadšená, s tím, že se nejedná o "opravdové písně".

Cher začala na albu pracovat v létě roku 1998 v Londýně, kde se setkala s producenty Markem Taylorem a Brianem Rawlingem. Další producenti byli Todd Terry a Junior Vasquez. Cher také spolupracovala s dlouholetou spolupracovnicí Dianou Warren, která pro album napsala píseň "Takin' Back My Heart". Album také obsahuje tři coververze starších písní – "The Power" od Amy Grant, "Love Is the Groove" od Betsy Cook a závěrečný remix jejího vlastního hitu z roku 1988 "We All Sleep Alone" z alba Cher (1987).

Původními autory písně Believe jsou Brian Higgins, Matt Gray, Stuart McLennen a Tim Powell, a cirkulovala společností Warner Bros. několik měsíců, nikdo o ní nejevil zájem. Podle producenta skladby, Marka Taylora "všichni milovali refrén, ale ne zbytek písně". Steve Torch a Paul Barry nakonec píseň přepsali do podoby, se kterou byli Rob Dickens a Cher spokojení.

S novým albem razantně změnila styl a natočila taneční desku. Album také obsahuje novátorský prvek. Poprvé v mainstreamu byl použit efekt zvaný vocoder neboli autotune, který se od té doby začal používat běžně. Tento Cher-efekt (jak se mu také říká), taneční hudba a ojedinělý vzhled jí přilákal mnoho nových fanoušků, především těch náctiletých.

Album se ihned stalo obrovským hitem a jejím nejúspěšnějším album vůbec. Celosvětově se ho prodalo 12 miliónů. V USA se umístilo na 4. místě, což bylo do té doby její nejvyšší umístění (až album z roku 2013 Closer To The Truth toto prvenství předčilo). Prodalo se tu 4 miliony kopií a bylo tak oceněno čtyřnásobnou platinou. Na prvním místě se album umístilo v Dánsku, Kanadě, Německu, Novém Zélandu, Portugalsku a Rakousku. Do top10 se dostalo ve Francii, Maďarsku, Norsku, Španělsku nebo UK.

V roce 1999 vyjela na Do You Believe? Tour (1999 – 2000), které rovněž slavilo úspěchy.

Recenze alba byly smíšené. Mezi nejčastější výtky patřily kritika silné použití auto-tune efektu a podobnost s Madonniným albem z téhož roku – Ray Of Light.

V letech 1999 a 2000 vyhrálo album mnoho cen. V roce 1999 bylo dokonce nominované na cenu Grammy pro nejlepší popové album. Grammy nakonec získala píseň Believe, a to v kategorii Nejlepší taneční nahrávka (rovněž byla nominovaná v kategorii Nahrávka roku).

Dodnes se jedná o nejprodávanější album umělce nad 50 let. Prodej činí 20 000 000.

Singly[editovat | editovat zdroj]

Z alba vzešly čtyři singly. Pilotní singl Believe je jedním z nejúspěšnějších singlů všech dob a trhal mnoho rekordů. V Americe se umístil na první příčce. Cher bylo v té době 52 let a stala se tak nejstarší ženou mající hit číslo 1 v americkém Hot100. Další singl Strong Enough slavil také úspěchy a stal se její signifikantní klasikou. Singly číslo 3 a 4 – All Or Nothing a Dov'è L'amore – byly rovněž úspěšné. Žádný vydaný singl z toho alba se však nevyrovnal pilotnímu singlu.

Seznam skladeb[editovat | editovat zdroj]

Pořadí NázevAutor Délka
1. Believe  Brian Higgins, Stuart McLennen, Paul Barry, Steven Torch, Matthew Gray, Timothy Powell 3:59
2. The Power  Tommy Simms, Judson Spence 3:56
3. Runaway  Mark Taylor, Paul Barry 4:46
4. All Or Nothing  Mark Taylor, Paul Barry 3:57
5. Strong Enough  Mark Taylor, Paul Barry 3:44
6. Dov'è L'amore  Mark Taylor, Paul Barry 4:18
7. Takin' Back My Heart  Diane Warren 4:32
8. Taxi Taxi  Todd Terry Mark Jordan 5:04
9. Love Is The Groove  Betsy Cook, Bruce Woolley 4:31
10. We All Sleep Alone (Todd Terry remix)  Desmond Child, Jon Bon Jovi, Richie Sambora 5:10

Umístění[editovat | editovat zdroj]

Umístění (1998) Pozice
Dánsko 1
Kanada 1
Německo 1
Nový Zéland 1
Portugalsko 1
Rakousko 1
Španělsko 2
Švédsko 2
Maďarsko 3
USA 4
Francie 5
UK 7
Austrálie 13
Japonsko 47

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku (Cher album) na anglické Wikipedii.