Love Hurts

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Love Hurts
InterpretCher
Druh albaStudiové album
Vydáno13. června 1991
Nahráno1990 - 1991
ŽánryPop, Rock
Délka43:55
Jazykangličtina
VydavatelstvíGeffen
ProducentBob Rock
Cher chronologicky
Mermaids
(1990)
Love Hurts
(1991)
Greatest Hits: 1965–1992
(1992)
Singly z alba Love Hurts
  1. „Love And Understanding“
    Vydáno: 1991
  2. „Save Up All Your Tears“
    Vydáno: 1991
  3. „Love Hurts“
    Vydáno: 1991
  4. „Could've Been You“
    Vydáno: 1992
  5. „When Lovers Become Strangers“
    Vydáno: 1992
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Love Hurts je dvacáté studiové album zpěvačky a herečky Cher, vydané v červnu roku 1991 u Geffen Records.

O Albu[editovat | editovat zdroj]

Love Hurts je třetím a posledním albem Cher vydaným u společnosti Geffen Records. Produkce se nově ujal Bob Rock a již zasvěcení John Kalodner, Diane Warrem a Desmond Child z let minulých. Album se začalo natáčet koncem roku 1990 a pokračovalo až do začátku roku 1991, během Cher vztahu s kytaristou skupiny Bon Jovi Richiem Samborou. Album věnovala jemu a "každému muži, kvůli kterému jsem kdy uronila slzu".

Deska obsahuje celkem čtyři coververze: "Save Up All Your Tears" nahraná koncem 80. let Bonnie Tyler a Robinem Beckem, písničku od skupiny Kiss "A World Without Heroes" z roku 1980, "Fires Of Eden" od Judy Collins z předchozího roku a "Love Hurts", skladbu, kterou Cher nahrála již pro své album Stars v roce 1975. Tentokrát byla více v pop/rockovém stylu, než jako balada. Originální verze pochází od Everly Brothers z roku 1960. Evropská verze alba obsahuje také celosvětový hit "The Shoop Shoop Song (It's In His Kiss)", melodii z filmu Mermaids, která pochází z pera Rudyho Clarka z roku 1963.

Dřívější vydané verze alba v UK mají stejný obal alba jako americká vydání, ale později ho vystřídal přebal jiný, ukazující ležící Cher v červeno-zrzavé paruce. Evropské edice také obsahují tamní hit "The Shoop Shoop Song (It's in His Kiss)", který se umístil na 1. místě v deseti státech. V Americe, kde skladba slavila pouze vlažný úspěch, byla k dostání pouze na soundtrack albu k filmu Mermaids a na singlu.

Pro propagaci alba, Cher udělala několik vystoupení po celém světě. V Americe se účastnila Late Show s Davidem Lettermanem a zazpívala "Save Up All Your Tears". 21. června 1991 se také zúčastnila pořadu In Concert na programu ABC, kde účinkovala s písněmi "Love Hurts", "Love and Understanding", "Save Your All Your Tears" a "A World Without Heroes". Tento zvláštní výkon byl velmi kritizován, protože Cher zpívala všechny skladby na playback, i když ABC předpokládal "čestný" živý rock. Později v rozhovoru v průběhu roku Cher obhajovala své zpívání na playback a In Concert jí nabídlo šanci znovu se objevit (se svou kapelou připojenou a hraním) později v roce 1991, ale vystoupení se nikdy neuskutečnilo. Cher také propagovala album v Evropských zemích. V UK zazpívala "Love And Understanding", "Save Up All Your Tears" a "Could've Been You" v Top Of The Pops, ve Wogan zazpívala "Love And Understanding" a "Save Up All Your Tears" a v Aspel And Company zase "Could've Been You". V Austrálii, během Dame Edna Show, zazpívala "Save Up All Your Tears" a přidala přídavek v podobě dávného hitu "I Got You Babe", kterou zazpívala společně s Dame Ednou.

Další propagace přišla se světovým turné. The Love Hurts Tour začalo 15. dubna 1992 v německém Berlíně. Na turné zazněly z alba čtyři písně - Love and Understanding", "Save Up All Your Tears", "Love Hurts" a "Fires Of Eden".

Zatímco se albu extrémně dařilo v UK, singly z něho vydané slavily pouze mírný úspěch. "Love And Understanding" byl jediný velký hit v tamních žebříčcích. Album však vyprodukovalo fanoušky oblíbený singl "Could've Been You" nebo samotmou Cher velmi oblíbené skladby "Save Up All Your Tears", "Love Hurts" a "Fires Of Eden".

Oproti předchozím deskám Cher (1987) a Heart Of Stone (1989) slavila deska Love Hurts pouze mírný úspěch v Severní Americe. Bylo zde oceněno zlatou deskou za prodej 500 tisíc kusů. V Evropě a v Oceánii však album slavilo obrovský úspěch, na 1. místo se dostalo v těchto čtyřech zemích: Rakousko, Irsko, Norsko a Spojené království. V UK album debutovalo rovnou na 1. místě a vydrželo tam šest týdnů za sebou. Poté se pět týdnů drželo v top trojce a stalo se tak nejlépe prodávané ženské album roku. Prodalo se ho zde 3 miliónů kusů, což je trojnásobná platina.

Singly[editovat | editovat zdroj]

Z alba vzešlo dohromady pět singlů. Pilotní singl "Love And Understanding" vyšel 21. května 1991. Umístil se na 16. místě v Severní Americe a na 10. místě v UK. Druhý singl "Save Up All Your Tears" se dostal do top40 jak v Americe, tak v Anglii i Kanadě. "Love Hurts a "Could've Been You" byly vydané pouze v Evropě, zatímco "When Lovers Become Strangers" zase pouze v Severní Americe.

Seznam skladeb[editovat | editovat zdroj]

Pořadí NázevAutor Délka
1. Save Up All Your Tears  Desmond Child, Diane Warren 4:00
2. Love Hurts  Boudleaux Bryant, Felice Bryant 4:19
3. Love And Understanding  Diane Warren 4:43
4. Fires Of Eden  Mark Goldenberg, Kit Hain 3:43
5. I'll Never Stop Loving You  David Cassidy, John Wetton, Sue Sifrin 3:57
6. One Small Step  Barry Mann, Brad Parker, Wendy Waldman 3:28
7. A World Without Heroes  Bob Ezrin, Gene Simmons, Lou Reed, Paul Stanley 3:09
8. Could've Been You  Arnie Roman and Bob Helligan 3:30
9. When Love Calls Your Name  Jimmy Scott, Tomas Snow 3:32
10. When Lovers Become Strangers  Diane Warren 4:46
11. Who You Gonna Believe  Gerald Marquez, Kevin Chalfant, Joe Marquez, Steve Fontano 4:47

Umístění[editovat | editovat zdroj]

Umístění (1991) Pozice
Irsko 1
Norsko 1
Rakousko 1
UK 1
Švýcarsko 3
Nový Zéland 4
Švédsko 4
Německo 6
Austrálie 15
Finsko 28
Kanada 29
Nizozemsko 45
USA 48