Šimon (Ježíšův bratr)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nezaměňovat se: Šimonem I.
Umučení sv. Simeona (Menologion Basila II., 10. století)

Šimon (řecky Σίμων) je v Novém zákoně popisován jako jeden z Ježíšových bratrů (řecky ἀδελφοί, romanizováno: adelfoi, doslova „bratři“).[1]

Nový zákon[editovat | editovat zdroj]

V Matoušově evangeliuMt 13, 55 (Kral, ČEP) se lidé ptají na Ježíše: „Což to není syn tesaře? Což se jeho matka nejmenuje Maria a jeho bratři Jakub, Josef (Joses), Šimon a Juda?“, zatímco v Markově evangeliuMk 6, 3 (Kral, ČEP) se ptají: „Což to není ten tesař, syn Mariin a bratr Jakubův, Josefův (Josesův), Judův a Šimonův? A nejsou jeho sestry tady u nás?“.

Katolická církev definovala, že „Ježíšovi bratři“ nejsou biologickými dětmi Marie,[2] a to kvůli dogmatu o věčném panenství Marie, na jehož základě odmítá myšlenku, že by Šimon a kdokoli jiný než Ježíš Kristus Bůh mohl být biologickým synem Marie, což naznačuje, že takzvaní Desposyni byli buď Josefovými syny z předchozího manželství (jinými slovy nevlastními bratry), nebo byli Ježíšovými bratranci.[3] Katolická encyklopedie naznačuje, že Šimon může být totožný s osobou Simeona Jeruzalémského nebo Šimona Zélóta.[3] Protestantští vykladači, kteří popírají Mariino věčné panenství, obvykle považují Šimona za Ježíšova nevlastního bratra.

Podle dochovaných zlomků díla Výklad výroků Páně apoštolského otce Papiáše z Hierapolisu, který žil asi v letech 70–163 n. l., měla být Marie, manželka Kleofáše nebo Alfea, matkou Šimona, Ježíšova bratra:

Marie, manželka Kleofáše nebo Alfea, která byla matkou biskupa a apoštola Jakuba, Šimona a Tadeáše a jednoho Josefa... (Zlomek X).[4]

James Tabor ve své kontroverzní knize The Jesus Dynasty (Ježíšova dynastie) předpokládá, že Šimon byl synem Marie a Kleofáše.[5] Zatímco Robert Eisenman se domnívá, že to byl Šimon Kéfas (Šimon Skála), řecky známý jako Petr (od petros „skála“), který vedl židovskou křesťanskou komunitu po Jakubově smrti v roce 62 n. l.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Simon, brother of Jesus na anglické Wikipedii.

  1. Řecký Nový zákon, Matoušovo evangeliumMt 13, 55 (Kral, ČEP): οὐχ οὖτός ἐστιν ὁ τοῦ τέκτονος υἱός; οὐχ ἡ μήτηρ αὐτοῦ λέγεται μαριὰμ καὶ οἱ ἀδελφοὶ αὐτοῦ ἰάκωβος καὶ ἰωσὴφ καὶ σίμων καὶ ἰούδας;"
  2. AKIN, Jimmy. Ossuary of James – I: Burial Box of St. James Found? [online]. Catholic Answers, 1996, rev. 2014-02-10 [cit. 2023-01-10]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-02-10. (angličtina) 
  3. a b The Brethren of the Lord [online]. New Advent, rev. 2011-11-06 [cit. 2023-01-10]. Dostupné online. (angličtina) 
  4. PAPIAS, of Hierapolis. Exposition of the Sayings of the Lord. Fragment X [online]. earlychristianwritings.com, rev. 2015-09-10 [cit. 2023-01-10]. Dostupné online. (angličtina) 
  5. TABOR, James. The Jesus Dynasty. [s.l.]: Simon & Schuster, 2006. Dostupné online. S. 90–91. (angličtina) 
  6. EISENMAN, Robert. James the Brother of Jesus. [s.l.]: Watkins, 2007. (angličtina) 

Související články[editovat | editovat zdroj]