Svatý Kleofáš

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Kleofáš
apoštol
Narození??
Úmrtí1. století
Svátek25. září
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a další církve ve společenství se Svatým stolcem,
pravoslavná církev,
anglikánská církev,
luteráni
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Kleofáš (Cleophas) byl učedníkem, který v den zmrtvýchvstání Páně šel se svým druhem do Emauz a Ježíš se k nim přidal. Poukázal na jejich váhavost, která bránila jejich víře, poučil je a povzbudil. Odňal jejich zármutek a u stolu, ke kterému jej pozvali, se jim dal poznat. Kleofáše, jako svědka radostné zvěsti, stála jeho láska k Ježíši život. Podle sv. Eusebia byl sv. Kleofáš bratrem svatého Josefa a otcem druhého jeruzalémského biskupa sv. Simeona. [1] Jeho manželkou byla sv. Marie Kleofášova.

Jeho svátek je slaven 25. září, a to jak ortodoxními, tak i katolíky. [2]

Předsevzetí, modlitba[editovat | editovat zdroj]

Kleofáš je obrazem našeho osamocení, když zapomínáme, že Ježíš stále kráčí po našem boku. Učiním rozhodnutí, že budu využívat pozemské cesty života k hovoru s ním, aby na konci splnil naši prosbu a zůstal s námi.

Bože, Ty jediný jsi svatý, Ty jediný jsi pramen všeho dobra; pomáhej nám na přímluvu svatého Kleofáše, ať svůj život uspořádáme podle Tvé vůle, abychom se nepřipravili o účast na Tvé slávě. Prosíme o to skrze Tvého Syna Ježíše Krista, našeho Pána, neboť on s Tebou v jednotě Ducha svatého žije a kraluje po všechny věky věků. Amen

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Eusebios, Hist. Eccl. III, 11, srv. KROLL, Gerhard. Po stopách Ježíšových. 2. vyd. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2005. 486 s. ISBN 80-7192-711-2. S. 408. 
  2. Cleophas, heslo v Catholic Encyclopedia

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]