Vila Artemis (Karlovy Vary)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vila Artemis
v Karlových Varech
Pohled od ulice Petra Velikého
Pohled od ulice Petra Velikého
Účel stavby

ubytovací zařízení

Základní informace
Slohneorenesance
ArchitektKonrád Eckle
Výstavba1875
Poloha
AdresaPetra Velikého 853/8, Karlovy Vary, ČeskoČesko Česko
UlicePetra Velikého
Souřadnice
Vila Artemis
Vila Artemis
Další informace
Rejstříkové číslo památky49748/4-5153 (PkMISSezObrWD)
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vila Artemis (dříve Stainl, později Milton a Pöhl) v Karlových Varech je neorenesanční stavba z konce 19. století. Nachází se ve vilové čtvrti zvané Westend. Po rozsáhlých úpravách v letech 2004 a 2005 a znovu otevření v červnu 2005 se stala vila součástí lázeňského hotelového resortu Savoy Westend Hotel.

Budova je chráněna od roku 1999 jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Výstavbou vilové čtvrti Westend v Karlových Varech se lázeňské město snažilo držet krok s dobovými evropskými trendy. Plány na stavbu samostatně stojících vilových objektů nad Zámeckým vrchem při cestě k výletnímu hostinci Malé Versailles se začaly připravovat v 70. letech 19. století. Město se počalo členit na část obchodní a vilovou zástavbu Westend, sloužící boháčům. Mezi první stavby Westendu patří vila Artemis. Podle projektu Konráda Eckla ji nechal postavit v roce 1875 Anton Stainl. Později získal vilu J. Milton a změnil její název na vila Milton a v roce 1908 koupil vilu Josef Klimmer. Nový majitel nechal v roce 1909 vypracovat plány na celkovou přestavbu. Podle plánů karlovarského architekta Alfreda Bayera měly z původní stavby zůstat pouze vstupní a boční průčelí s lodžií. Stavba měla být rozšířena vložením mohutné věže, zvýšena o patro s mohutnou mansardovou střechou. Podle projektu však byla postavena pouze lodžie s balkonem na jižním průčelí. Další plány na rozsáhlou přestavbu a přístavbu vily vypracoval roku 1914 karlovarský stavitel Heinrich Johann Vieth. Nový výraz fasád měl být řešen ve stylu postsecesním, tzv. geometrickou secesí směřující k novému stylu art deco. Plány na razantní přestavbu se však v důsledku první světové války již nerealizovaly. Objekt se tak dochoval ve své původní podobě z doby výstavby. V období socialismu byla v objektu umístěna mateřská školka. V letech 2004 a 2005 došlo k rozsáhlým úpravámh vily, včetně okolních vil, a vila Artemis byla obnovena do původního stavu. Spolu s dalšími objekty, vilou Savoy, vilou Carlton, vilou Kleopatra a vilou Rusalka se stala součástí lázeňského a hotelového resortu Savoy Westend Hotel. Všechny objekty jsou přímo propojeny s balneocentrem Medical Spa Centre, které nabízí léčebné i relaxační procedury s využitím místní termální minerální vody. Ve vile Artemis je umístěno šest apartmá nejvyšší pětihvězdičkové kategorie. Díky umístění na vyvýšené terase je z vily výhled na panorama lázeňské části Karlových Varů.[2]

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Vila je samostatně stojící dvoupodlažní budova na pravidelném čtvercovém půdorysu, zachovávající principy symetrie. Čtverec doplňují na všech stranách vystupující rizalitylodžiemi a balkony, nesenými pilíři s abaky. V portiku na východní straně se nachází předsazené dvouramenné schodiště. Na vstupním průčelí se uplatňuje motiv kruhového vlysurozetou, v patře jsou vlysy s figurálními, ryze renesančními náměty. Vlysy jsou zhotoveny z terakoty. Objekt má velmi nízké valbové střechy na italský způsob. Do pokojů v objektu se vchází z ústředního předpokoje. V pokojích se dochovaly originální štukové stropy. Neorenesanční střídmá stavba postavená v duchu antikizující vily představuje jeden z nejčistších příkladů neopalladianismu v Karlových Varech.[2][3][4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2018-02-08]. Identifikátor záznamu 162799 : vila Artemis. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b ZEMAN, Lubomír; ČERNÝ, Zbyněk; HORVÁTOVÁ, Jana; RUND, Michael. Slavné vily Karlovarského kraje. 1. vyd. Praha: Foibos Books, 2010. 263 s. ISBN 978-80-87073-19-3. S. 33–36. 
  3. Karlovarská vila Artemis od architekta Eckla okouzluje svou noblesou. Novinky.cz [online]. Borgis, 2015-09-16 [cit. 2018-02-08]. Dostupné online. 
  4. ZEMAN, Lubomír. Průvodce architekturou Karlových Varů. 1. vyd. Praha: Národní památkový ústav, 2012. 511 s. ISBN 978-80-87104-63-7. S. 273. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]