Zoom efekt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Příklad ručního zoom efektu s expozicí 1/20 sekundy
Neagresivní verze efektu

Zoom efekt (anglicky zoom burst) je fotografická technika, které se dosahuje pomocí změny ohniskové vzdálenosti během expozice snímku. Fotografie pořízené s tímto efektem jsou typicky rozmazané kromě velmi malé oblasti uprostřed snímku. Při pohledu pozorovatele to vypadá, že se do středu blíží vysokou rychlostí (nebo se od něj vzdaluje).

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Samotná technika spočívá v ručním zoomování ve chvíli, kdy je závěrka fotoaparátu otevřená. Ručně jej lze provést otáčením kroužku zoomu a zároveň stisknout tlačítko spouště. Vše během relativně dlouhého času expozice, obecně nižší než je 1/60 sekundy. Z tohoto důvodu je potřebná nízká hladina osvětlení, šedý filtr nebo velká clona. Ruční provádění vyžaduje určitou zkušenost, protože otáčení zoomu by mělo být provedeno rychle, ale bez pohybu a třesu fotoaparátu (aby se zabránilo vzniku efektu úplné pohybové neostrosti). Kromě toho stisknutí spouště a rotace musí být velmi přesně synchronizované. Částečně může být využita dálková spoušť a stativ. Kromě toho jasná místa při pohybu začnou překrývat stíny a tak se doporučuje kompenzace expozice -0,5 EV nebo -1 EV, aby obraz nevypadal příliš ploše.

Podobného efektu je také možné dosáhnout pomocí počítačového softwaru na úpravu obrazu jako je například Adobe Photoshop (poté, co byla fotografie pořízena) nebo s pomocí fotografického filtru. V těchto případech může být rychlost závěrky zkrácena podle potřeby.

Fotografie pořízené touto technikou jsou charakteristické rozmazanými šmouhami vycházející ze středu fotografie. Efekt jsou téměř totožné s obrázky vzniklé pohybovou neostrostí, ve kterém se fotoaparát pohybuje směrem k předmětu. Z tohoto důvodu se obvykle zoom efekt používá - aby vytvořil dojem pohybu směrem k předmětu.

Termín je někdy přiřazován Petru Barghovi podle jeho článku Creative zoom bursts technique[1], i když tato technika je mnohem starší, objevuje se například v knize Bryana Petersona Understanding Exposure z roku 1990.[2]

Praxe[editovat | editovat zdroj]

Míra účinku závisí na těchto hodnotách:

  • Expozice
  • Rychlost a jednotnost otáčení kroužku zoomu
  • Vzdálenost od předmětu
  • Rozsah ohniskových vzdáleností (v jehož rámci bylo posunutí kroužku) jako takové, a jejich vztahy

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.ephotozine.com/techniques/viewtechnique.cfm?recid=228 Creative zoom bursts technique
  2. Bryan Peterson, Understanding Exposure, 1990, ISBN 978-0-8174-3711-4

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]