Vlajková věž v Hanoji

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vlajková věž v Hanoji
Základní informace
Slohvietnamská tradiční architektura
Výstavba1812
Materiályzdivo, kámen
Poloha
AdresaHanoj, VietnamVietnam Vietnam
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vlajková věž v Hanoji (vietnamsky Cột cờ Hà Nội) je věž v Hanoji, hlavním městě Vietnamu, někdejší součást Hanojské citadely, jeden z ikonických symbolů města, zařazený na seznam světového dědictví UNESCO. Její celková výška je 33,4 m (41 m i s vlajkovým stožárem).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Věž byla postavena v roce 1812 za vlády císařské dynastie Nguyễn jako pozorovací stanoviště tzv. Hanojské citadely, součásti tzv. Thanglongského královského města. Na rozdíl od mnoha jiných staveb v Hanoji nebyla zničena[1] během francouzské pokračující invaze do Indočíny v letech 1894 až 1897[2] a následné existence tzv. Francouzské Indočíny, a byla kontinuálně používána jako vojenské pozorovací stanoviště.

Posléze byla přeměněna na Vietnamské vojenské historické muzeum.[2]

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Vlajková věž v Hanoji

Cột cờ se skládá ze tří pyramidově uspořádaných pater a několikaúhelníkové věže s vnitřním točitým schodištěm vedoucím na vrcholový ochoz. První patro je 42,5 m široké a 3,1 m vysoké; druhé 25 m široký a 3,7 m vysoký a třetí pak 12,8 m široké a 5,1 m vysoké. Druhé patro má čtyři vstupy. Věž je osvětlena 36 okny ve tvaru květiny a 6 vějířovitými okny. Na vrcholu věže vlaje nekolikametrová vietnamská vlajka.

Nachází se v těsné blízkosti později zbudované vládní čtvrti, kde se mj. nachází Prezidentský palác, budova Národního shromáždění a také Ho Či Minovo mauzoleum s náměstím Ba Đình.

Význam[editovat | editovat zdroj]

Bankovka Vietnamské demokratické republiky v hodnotě 1 dongu z roku 1958 s hanojskou Vlajkovou věží

Jedná se o jednu z ikonických staveb nejen pro Hanoj, ale i pro celý Vietnam. V minulosti byla zobrazena na bankovkách státní měny, vietnamského dongu, nachází se rovněž na logu vietnamských cigaret značky Thang Long.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Flag Tower of Hanoi na anglické Wikipedii.

  1. Vietnam lidé a země. lide.gymcheb.cz [online]. [cit. 2023-04-17]. Dostupné online. 
  2. a b Bảo tàng Lịch sử Quốc gia. Bảo tàng Lịch sử Quốc gia [online]. [cit. 2023-04-17]. Dostupné online. 
  3. Thang Long Viet Nam W1 01 | TPackSS: Tobacco Pack Surveillance System. globaltobaccocontrol.org [online]. [cit. 2023-04-17]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • CUMMINGS, Joe. Jihovýchodní Asie: pevnina : Kambodža, Laos, Myanma, Singapur, Thajsko, Vietnam. Praha: Svojtka & Co., 2003, s. 442. ISBN 80-7237-485-0.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]