Portál:Vietnam

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vietnam (vietnamsky Việt Nam), celým názvem Socialistická republika Vietnam (vietnamsky Cộng hòa xã hội chủ nghĩa Việt Nam), je stát v jihovýchodní Asii, na východě poloostrova Zadní Indie při pobřeží Jihočínského moře, s více než dvoutisíciletou historií. Jeho sousedy jsou Kambodža, Čína, Laos. Počet obyvatel dosahuje 86 milionů. Hlavním městem je Hanoj. V zemi vládne komunistická strana, která však dovoluje soukromé podnikání.

Více o Vietnamu.

ZAJÍMAVOSTI

Víte, že…

kur domácí byl vyšlechtěn z divokého kura bankivského již před 10 000 lety v oblasti dnešního Vietnamu ?
… nejdelší lanovka přes moře se nachází ve Vietnamu a vede z města Nha Trang na ostrov Hon Tre ?

… prvním vietnamským kosmonautem byl Phạm Tuân?

ČLÁNEK

Chrám kaodaistů v provincii Tay Ninh

Kaodaismus (vietnamsky Đạo Cao Đài), též Cao Dai, popř. caodaismus, je relativně nové, synkretické monoteistické náboženství, jehož základní principy vytvořil jihovietnamský úředník francouzské koloniální správy Ngo Van Chieu (viet. Ngô Văn Chiêu) v roce 1926. Tento rok je považován za oficiální rok vzniku náboženství, které někdy používá i delší vietnamský název Đại Đạo Tam Kỳ Phổ Độ. Na počátku nového učení byla řada zjevení při spiritistických seancích, při nichž Chieu komunikoval s duchy - duch jménem Cao Dai, representující universální božskou podstatu, mu od r. 1919 postupně přinášel své poselství. Duch Cao Dai je v kaodaistických chrámech, zvaných výrazem thanh that (thaň tat; viet. thánh thất), zastoupen symbolem vševidoucího božského oka. Nejsvětější chrám náboženství stojí v provincii Tay Ninh (viet. Tây Ninh) v jižním Vietnamu.

Celý článekDalší články o VietnamuArchiv

POMOZTE

NOVÉ ČLÁNKY

KATEGORIE

OBRÁZEK

Vietnamský rolník

ŠABLONY

  • Najdete-li článek týkající se Vietnamu, vložte prosím na jeho konec šablonu {{Portál Vietnam}}.
  • Dále můžete také pomoci označováním pahýlů o Vietnamu šablonou {{Pahýl}}.

INFORMACE

  • Z článků týkajících se obsahu portálu můžete na tento portál odkázat šablonou {{Portály|Vietnam}} umístěnou na konci článku těsně nad kategoriemi, viz návod.
  • Pokud chcete navrhnout zajímavost, článek či obrázek, který by se na portálu mohl objevit, neváhejte pište své návrhy.