Portál:Čína

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vítejte upravit


Čína (čínsky v českém přepisu Čung-kuo, pchin-jinem Zhōngguó, znaky zjednodušené 中国, tradiční 中國; doslova „Říše středu“) je geografická oblast a historické území v Asii ovládané v současné době převážně Čínskou lidovou republikou (ČLR). Spolu s Čínskou republikou na Tchaj-wanu se obě dvě země od přelomu 40. a 50. let minulého století pokládají za právoplatného nástupce původní „jednotné“ Číny a uznávají existenci pouze jedné jediné Číny. Pokračování článku…

Zajímavosti upravit
Víte, že…

…české slovo čaj pochází původem z čínského slova čcha ()?
…čínský cvičný letoun Hongdu K-8 Karakorum je nejlevnější v současnosti vyráběný letoun své kategorie?
Chung-č’ (vládl 1487–1505) byl patrně jediný monogamní císař čínské historie?
…k ustálení textu Konfuciových Sebraných výroků (neboli Hovorů) došlo až tři století po jeho smrti, v polovině 2. století př. n. l.?

Článek upravit
Pcheng Šuaj během French Open 2013

Pcheng Šuaj (* 8. ledna 1986 Siang-tchan, Chu-nan) je čínská profesionální tenistka a bývalá světová jednička ve čtyřhře, první čínský hráč v čele světové klasifikace v historii tenisu. Mezi 9. červnem až 7. červencem 2014 žebříček vedla s tchajwanskou spoluhráčkou Sie Su-wej. Ve své dosavadní kariéře na okruhu WTA Tour vyhrála jeden turnaj ve dvouhře a dvacet ve čtyřhře. K tomu přidala jedno singlové vítězství v sérii WTA 125K. Ze všech šesti singlových finále odešla jako poražená finalistka. V rámci okruhu ITF získala devět titulů ve dvouhře a tři ve čtyřhře.

Praktikuje houževnatý tenis s forhendovými i bekhendovými údery hranými obouruč a minimální rotací míče. Ve své kariéře porazila několik hráček, které v určitém období figurovaly v čele světové klasifikace, a to Dinaru Safinovou, Kim Clijstersovou, Martinu Hingisovou, Amélii Mauresmovou, Jelenu Jankovićovou, Marii Šarapovovou a Anu Ivanovićovou.
Pokračování článku…

Obrázek upravit
Pohled na Mount Everest v Tibetu
O Portálu upravit
  • Z článků týkajících se obsahu portálu můžete na tento portál odkázat šablonou {{Portály|Čína}} umístěnou na konci článku těsně nad kategoriemi, resp. nad šablonou {{DEFAULTSORT:}}. V případě, že již článek odkazuje na jiný portál, přidejte odkaz abecedně do již vložené šablony {{Portály}}, viz návod.
  • Do krátkých pahýlů o Číně se mj. vkládá šablona {{Pahýl}}