Suplentka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Suplentka
Díl seriálu Glee
Pův. názevThe Substitute
Číslořada 2
díl 8
Premiéra16. listopadu 2010
Tvorba
ScénářIan Brennan
RežieRyan Murphy
Prod. kód2ARC07
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Nepolíbená
Následující →
Furt
Seznam dílů seriálu Glee
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Suplentka (v anglickém originále The Substitute) je sedmá epizoda druhé sezóny amerického televizního seriálu Glee a v celkovém pořadí dvacátá devátá epizoda. Scénář k ní napsal Ian Brennan, režíroval ji Ryan Murphy a poprvé se vysílala na americkém televizním kanálu Fox dne 16. listopadu 2010. V této epizodě se poprvé objevuje hostující hvězda, herečka Gwyneth Paltrow jako Holly Holliday, suplující učitelka, která nahradí místo vedoucího sboru Willa Schuestera (Matthew Morrison), zatímco je nemocný. Trenérka roztleskávaček Sue Sylvester (Jane Lynch) se stane ředitelkou střední školy Williama McKinleyho a členové sboru Mercedes Jones (Amber Riley) a Kurt Hummel (Chris Colfer) zažijí napětí v jejich přátelství.

Epizoda obsahuje coververze šesti písní, které získaly smíšené recenze od kritiků. Zatímco coververze písně „Forget You“ od CeeLo Greena a mashup písní „Singin' in the Rain“ a „Umbrella“ od Rihanny získaly obdiv od kritiků a obě se (i mezinárodně) objevily v žebříčku Billboard Hot 100, tak vystoupení založená na tanci byla kritizována za choreografii a přísné dodržování původních verzí. Epizodu v den vysílání sledovalo 11,70 milionů amerických diváků. Hostující role Paltrow získala pozitivní komentáře, ale zápletky v epizodě byly hodnocené o něco méně nadšeněji. Aly Semigran z MTV, Robert Canning z IGN a Tim Stack z Entertainment Weekly označili epizodu jako jednu z nejlepších z celé série. James Poniewozik z magazínu Time cítil, že to byla poněkud umírněná a průměrná epizoda a Todd VanDerWerff z The A.V. Club ji shledal jako zlepšení od předchozích dvou epizod, ale ne jako vysloveně dobrou. Národní aliance mentálních onemocnění (The National Alliance on Mental Illness) kritizovala epizodu za její zobrazení bipolární poruchy. Paltrow za svůj výkon získala v roce 2011 cenu Emmy v kategorii nejlepší hostující herečka v komediálním seriálu.

Děj epizody[editovat | editovat zdroj]

Trenérka roztleskávaček Sue Sylvester (Jane Lynch) je jmenována zastupující ředitelkou střední školy Willama McKinleyho poté, co se ředitel Figgins (Iqbal Theba) nakazí chřipkou. Vedoucí sboru Will Schuester (Matthew Morrison) je také infikován a musí si vzít volno, aby se zotavil. Stará se o něj jeho bývalá manželka Terri (Jessalyn Gilsig), což vede k tomu, že spolu spí.

Hlavní zpěvačka sboru Rachel Berry (Lea Michele) se pokouší sbor převzít po Willovi, ale ve výsledku se z toho vytvoří jen chaos. Na žádost Kurta Hummela (Chris Colfer) má na starosti sbor prozatím suplující učitelka Holly Holliday (Gwyneth Paltrow), mezi jejíž velmi netradiční metody vyučování patří například diskutování o léčení Lindsay Lohan ve španělštině, zpívání „Conjunction Junction“ své třídě o hodinách angličtiny a nebo hraní role bipolární Mary Todd Lincoln v hodinách dějepisu. Když Holly poprvé přijde na zkoušku, ohromí sbor svým pojetím písně „Forget You“ od CeeLo Greena. Rachel je naštvaná a obává se, že Holly nebude schopná sbor připravit na nadcházející soutěž. Holly si nakonec ale Rachel získá tím, že si s ní zazpívá duet „Nowadays“ / „Hot Honey Rag“ z muzikálu Chicago.

Kurt zanedbává svou nejlepší kamarádku Mercedes Jones (Amber Riley), aby se mohl věnovat svému novému kamarádovi Blainovi Andersonovi (Darren Criss). Mercedes se urazí, když se jí Kurt pokusí domluvit schůzku s fotbalistou na základě, že jsou oba černoši a připadá si přebytečně a hloupě, když doprovází Kurta a Blaina na večeři, kde v konverzaci dominují gayské problémy a ikony. Když Sue začne s iniciativou pro zdravou stravu a vyřadí z jídelny její oblíbené jídlo (bramborové křupky), tak Mercedes zorganizuje studentský protest a ucpe výfuk od Suina auta křupkami a způsobí celkovou škodu 17 000 dolarů.

Sueina iniciativa se stane mezi rodiči velice populární a její jmenování ředitelkou je uděláno natrvalo. Vyhazuje Willa, kterého později navštíví Holly hledající radu. Holly se cítí jako špatná učitelka, protože dovolila Mercedes se tak chovat. Přiznala, že původně brala svou práci vážně, dokud ji jeden ze studentů (Lindsay Sims-Lewis) nepraštil do obličeje a to způsobilo, že začala s bezstarostným přístupem. Terri během jejich rozhovoru přichází a je rozhněvaná Hollyinou přítomností. Will žádá Terri aby odešla, že jejich návrat k sobě byla chyba a uzavírá tak jejich vztah navždy.

Na naléhání členů sboru, Sue znovu jmenuje Willa vedoucím sboru. Navrhuje jako skupinové vystoupení píseň „Singin' in the Rain“, ale požádá Holly, aby mu pomohla s modernizací písně, takže ve výsledku vznikne mashup s Rihanninou písní „Umbrella“.

Seznam písní[editovat | editovat zdroj]

  • „Conjunction Junction“
  • „Forget You“
  • „Make 'Em Laugh“
  • „Nowadays“ / „Hot Honey Rag“
  • „Singin' in the Rain“ / „Umbrella“

Hrají[editovat | editovat zdroj]

Dianna Agron Quinn Fabray
Chris Colfer Kurt Hummel
Jane Lynch Sue Sylvester
Jayma Mays Emma Pillsburry
Kevin McHale Artie Abrams
Lea Michele Rachel Berry
Cory Monteith Finn Hudson
Heather Morris Brittany Pierce
Matthew Morrison William Schuester
Mike O'Malley Burt Hummel
Amber Riley Mercedes Jones
Naya Rivera Santana Lopez
Mark Salling Noah „Puck“ Puckerman
Jenna Ushkowitz Tina Cohen-Chang

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The Substitute (Glee) na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]