Průběžná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
PRŮBĚŽNÁ
Severní část Průběžné ulice s křižovatkou na ulici V Olšinách
Severní část Průběžné ulice s křižovatkou na ulici V Olšinách
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoPraha
Městská částPraha 10
ČtvrťStrašnice
Poloha
Začíná naV Olšinách
Končí naŠvehlova
Další údaje
Délka1,98 km
Počet adres91
PSČ10000
Kód ulice466531
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Průběžná ulice v Praze se nachází v městské části Praha 10 ve čtvrti Strašnice. Spojuje ulice V Olšinách a Švehlovu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Střední část Průběžné ulice, od křižovatky s Petrovickou
Střední a severní část Průběžné ulice
Průběžná ulice - návrší Altán

Na Průběžné ulici se nachází 91 adres s číslem popisným. V severní části navazující na křižovatku s ulicí V Olšinách až po křižovtku se Stračickou (přibližně polovina délky ulice) je většinou vyšší zástavba (starší činžovní domy a několik domů panelových). Zde ji křižuje ulice Na Hroudě se stejnojmennou zastávkou tramvají a autobusů, dále ulice Gutova s areálem volného času Gutovka při ZŠ Gutova.

V této části k Průběžné ulici na západní straně přiléhá nevelké návrší zvané Altán, ohraničený na severní straně ulicí Pod Altánem a na jižní straně vidlicí ulic Petrovická/Újezdská. Na téže straně ústí do Průběžné ještě ulice Čestlická a Nupacká a následuje světelná křižovatka V Korytech/Ke Strašnické, kde se nachází architektonicky zajímavý římskokatolický farní kostel Neposkvrněného početí Panny Marie a budova divadla Miriam.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Ulice Průběžná je důležitá komunikace automobilové dopravy spojující Strašnice se Záběhlicemi. Po celé délce ulice vede tramvajová trať, kde jsou vedeny linky č. 22, 26 a noční 91, 95, 97 a 99, jsou zde zastávky Na Hroudě, Staré Strašnice, Radošovická, Dubečská (na znamení) a zastávka Nádraží Zahradní Město s návazností na vlakovou a autobusovou dopravu.

Dále jsou zde vedeny linky autobusů 188, 154 a noční linky 901 a 906, a to v úseku mezi ulicemi V Olšinách k nejbližší světelné křižovatce (zastávky Na Hroudě a Staré Strašnice), kde se linky odklánějí ulicí V Korytech. Ze zastávky Nádraží Zahradní Město pokračují jsou vedeny k nejbližší světelné křižovatce a dále ulicí Na Padesátém autobusové linky 101, 138, 175, 177 a 195.

V létě roku 2014 proběhla rekonstrukce tramvajové tratě, kdy byly vytrhány staré svařované koleje a panelové lože a nahrazeny novými samostatnými betonovými pražci. Ty byly zasypány vrstvou drcených kamenů a zakryty kobercovými trávníky.[1]

24. září byla otevřena vlaková stanice Praha - Zahradní Město na místě mimoúrovňového křížení ulice s železničním koridorem. S tím byla spojená i rekonstrukce křižovatky s ulicí Na Padesátém a zrušení stejnojmenné tramvajové zastávky.[2]

Stavby[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Rekonstrukce tramvajové trati Průběžná – Švehlova je dokončena (Portál hlavního města Prahy). www.praha.eu [online]. [cit. 2023-04-26]. Dostupné online. 
  2. REDAKCE. Stavba Nádraží Praha - Zahradní Město míří do finále. Pražský deník. 2021-09-06. Dostupné online [cit. 2023-04-26]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]