Nástrahy lékařské péče

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nástrahy lékařské péče
43. díl seriálu Star Trek: Nová generace
Pův. názevSamaritan Snare
Číslořada 2
díl 17
Původní TVsyndikace
Premiéra15. května 1989
Česká TVČT1
Česká premiéra15. dubna 1997[1]
Tvorba
ScénářRobert L. McCullough
RežieLes Landau
Prod. kód143
Obsah
Rok2365
Hvězdné datum42779.1
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Kdo je Q
Následující →
Dodejte nám čerstvou krev
Seznam dílů seriálu Star Trek: Nová generace
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nástrahy lékařské péče (v anglickém originále Samaritan Snare) je v pořadí sedmnáctá epizoda druhé sezóny seriálu Star Trek: Nová generace.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

USS Enterprise D se setká s lodí poněkud podivných mimozemšťanů. Říkají si Pakledové a žádají o pomoc s opravou své poškozené lodi. Vzhledem k tomu, jaké vzorce chování vykazují, se posádka Enterprise podivuje, že byli vůbec schopni postavit vesmírnou loď. Přestože Deanna Troi z nich pociťuje lstivost, je k nim nakonec vyslán Geordi La Forge, aby se pokusil jejich problém vyřešit.

Mezitím letí kapitán Picard raketoplánem na hvězdnou základnu, protože potřebuje operaci: Jeho umělé srdce začíná vypovídat službu a musí být vyměněno. Odmítne, aby ho operovala lodní lékařka Katherine Pulaská, protože nechce, aby se o jeho umělém srdci a příběhu, který se k němu váže, dozvěděla posádka. Ona ho alespoň přesvědčí, aby se tedy nechal operovat na hvězdné základně. Picarda doprovází ještě Wesley Crusher, který se na stejném místě má podrobit v rámci svých studií zkouškám Hvězdné flotily. Během cesty se rozvíjí jejich vzájemný vztah, kapitán mu poví něco o své minulosti a odkáže Wesleyho na klasickou literaturu od Williama Jamese.

La Forge na pakledské lodi zjistí, že Pakledové jsou sice technicky nevyspělí, ale jinak dobře ozbrojení, a ne tedy až tak úplně bezbranní, jak se původně jevili. Jejich postup s počívá v tom, že schválně zveličují svou nouzi a bezmoc, aby přilákali důvěřivce a pak od nich získali pomocí překvapivého útoku nebo únosu jejich pokročilé technologie a znalosti. Činí tak rovněž předstíráním špatné úrovně svého jazyka, kdy často opakují fráze typu „My hledáme věci!“ nebo „My jsme elegantní, my jsme silní!“ Tuto lest použijí i na La Forge v naději, že jim dopomůže k více zbraním.

Mezitím se Picardova operace zrovna dvakrát nedaří a začíná umírat. Doktoři proto volají doktorku Pulaskou, protože potřebují její pomoc.

Na Enterprise komandér Riker a Worf skrytě dohodnou při komunikaci s La Forgem spiknutí, aby přesvědčil Pakledy, že na jejich loď nemají. Plán zafungoval a Pakledové La Forge propustili. Poté se Enterprise rychle přemístila na hvězdnou základnu, aby mohla doktorka Pulaská zachránit kapitánův život.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Události druhé příběhové linie, kde Picard popisuje, jak přišel o své pravé srdce, jsou později rozvedeny v epizodě šesté sezóny „Tapiserie“, kde mu Q ukáže, jak by se jeho život odvíjel, kdyby se ono střetnutí, ve kterém o srdce přišel, nikdy neudálo.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Samaritan Snare na anglické Wikipedii.

  1. Samaritan Snare [online]. StarTrek.cz [cit. 2010-12-11]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-04-10. 
  2. Episode Credits [online]. TrekCore [cit. 2011-10-04]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]