Hotel Royale

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hotel Royale
38. díl seriálu Star Trek: Nová generace
Pův. názevThe Royale
Číslořada 2
díl 12
Původní TVsyndikace
Premiéra27. března 1989
Česká TVČT1
Česká premiéra2. dubna 1997[1]
Tvorba
ScénářKeith Mills
RežieCliff Bole
Prod. kód138
Obsah
Rok2365
Hvězdné datum42625.4
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Nákaza
Následující →
Čtverec času
Seznam dílů seriálu Star Trek: Nová generace
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hotel Royale (v anglickém originále The Royale) je v pořadí dvanáctá epizoda druhé sezóny seriálu Star Trek: Nová generace.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Riker, Worf a Dat se transportují k jakési podivné budově na mimozemské planetě. Jakmile do ní vstoupí, zjistí, že se nacházejí v hotelu a kasinu na starý pozemský způsob nazvaném Royale a že jsou v pasti, jelikož z nějakého důvodu již nemohou ven, a to ani s pomocí transportéru.

Během prozkoumávání budovy objeví tělesné pozůstatky astronauta NASA Stevena Richeyho, který se zde dožil vysokého věku, a knihu Hotel Royale od Todda Matthewse. Rovněž najdou jeho deník, ve kterém popisuje, jak se jeho loď setkala na své cestě s mimozemšťany a že on byl jediný, kdo přežil. Naneštěstí pro něj mimozemšťané vytvořili napodobeninu hotelu Royale, protože se domnívali, že jeho kniha je instruktáž, jakým způsobem lidé žijí. Nevěděli, že mu tím udělají ze života peklo. Riker, Dat a Worf nakonec zjistí, že v takto vytvořeném prostředí se dokonce odehrává i děj oné knihy.

Nicméně všechny dosavadně zjištěné informace jim stále neprozrazují, jak se dostat z budovy pryč. To zjistí, až když si Dat rychle celý román přečte. Mimozemšťané vytvořili vše tak, že žádná z postav odehrávajícího se příběhu nemůže budovu opustit, dokud jí to není příběhem určeno. Riker usoudí, že by měli na sebe vzít roli zahraničních investorů, kteří plánují hotel koupit. Aby to mohli provést, pustí se do hraní hazardních her a s pomocí Data postupně vyhrají potřebný obnos na koupi hotelu, čímž naplní svou příběhovou linii a úspěšně poté budovu opustí.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

  • Epizoda zmiňuje Velkou Fermatovu větu a konstatuje, že ještě nebylo ani po 800 letech nalezeno její řešení. Důkaz byl nicméně nalezen a publikován v roce 1995 Andrewem Wilesem. Stalo se tak pět let po premiéře epizody „Hotel Royale“.
  • Ve scéně, kde Geordi popisuje podmínky panující na povrchu planety, říká, že teplota na povrchu je -291 °C, což je však teoreticky nemožné, jelikož absolutní nula (tedy nejnižší možná teplota vůbec) je -273,15 °C.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The Royale na anglické Wikipedii.

  1. The Royale [online]. StarTrek.cz [cit. 2010-11-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-04-10. 
  2. Episode Credits [online]. TrekCore [cit. 2011-09-21]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]