Karapet Grigorjan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karapet Grigorjan
Narození1847
Izmirská provincie
Úmrtí11. prosince 1920 (ve věku 72–73 let)
Jeruzalém
NárodnostArméni
Povolánífotograf a fotoreportér
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Grigorjanovo fotografické studio na hlavní ulici v historické části města; napravo proti němu má své studio Khalil Raad[Pozn. 1]

Karapet Grigorjan (hebrejsky גאראבד קריקוריאן‎; 1847 Izmirská provincie1918 nebo 11. prosince 1920 Jeruzalém) byl arménský fotograf a učitel fotografie. Žil a pracoval v Jeruzalémě ve druhé polovině 19. století a v první polovině 20. století. Byl jedním z prvních profesionálních fotografů v Jeruzalémě.[1]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Grigorjan se narodil v Smyrně (Turecko) v arménské rodině. V roce 1859, ve svých dvanácti letech se přestěhoval do Jeruzaléma studovat v místní škole. Fotografii se naučil ve školních dílnách, které založil v roce 1860 Isaiah Garabedian (který byl o několik let později zvolen jeruzalémským patriarchou)[2]. Isaiah Garabedian od začátku pracoval jako fotograf v arménském patriarchátu a založil vlastní fotografické studio. Poté, co byl zvolen patriarchou, však ve fotografické práci pokračovali hlavně jeho mladší studenti a jedním z nich byl také Karapet Grigorjan. Garabedian provozoval studio až do roku 1882 a definitivně uzavřeno bylo v roce 1885.

Grigorjan se oženil s jednou ze sester sirotčince Talita Kumi a stal se členem protestantské církve, a proto ho místní arménská komunita již nepřijala.

V roce 1885 založil Karapet Grigorjan v Jeruzalémě první fotografické studio. To se nacházelo v ulici Jaffa, v historické části města. Studio pracovalo s kolegy (Daoud Sabonji, Mitri [3]) a později se svým synem Hovhannesem Grigorjanem (1885–1950). Jeho fotografiím dominovaly portréty, zejména ve východním stylu.[4] Zákazníci byli obyvatelé Jeruzaléma: Židé, Arabové i Evropané, turisté, kteří byli uchváceni východním stylem fotografie.

V říjnu 1898 jeho fotograficky dokumentoval návštěvu německého císaře Viléma II. v Jeruzalémě.[2] Proto se pak v budoucnu pyšnil titulem „pruský fotograf královské rodiny.“[3]

Grigorjan byl učitelem celé řady významných fotografů, včetně Khalila Raada. Raad si pak v 90. letech otevřel konkurenční studio, dle fotografií z té doby se nacházelo na stejné ulici hned naproti ateliéru Grigorjana, a vztah mezi těmito dvěma rodinami byl napjatý.[2] Problémy skončily, když se Grigorjanův syn Hovhannes oženil s Raadovou neteří Najlou, která byla později nazývána „nevěstou míru“.

Dalším z Grigorjanových studentů byl fotograf Ja'akov Ben-Dov, známý jako „průkopník izraelské kinematografie“.

Karapet Grigorjan zemřel údajně v roce 1918 a byl pohřben na hoře Sion v Jeruzalémě na hřbitově protestantské církve. Jiný údaj o datu jeho smrti je uveden na jeho hrobě, 11. prosince 1920. Po jeho smrti pokračoval ve fotografii jeho syn John až do roku 1948.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. K fotografii na commons existují poznámky. Zobrazíte je pohybem kurzoru myši nad obrázkem.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Կարապետ Գրիգորյան na arménské Wikipedii.

  1. Palestinian Photographers before 1948. palestinian journeys [online]. [cit. 2020-11-19]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-10-31. (anglicky) 
  2. a b c [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. ISBN 1-86189-259-4. OCLC 61177439 Ankori, Gannit. (2006)։ Palestinian art։ London: Reaktion. 
  3. a b KRIKORIAN, GARABED | Database of Armenian photo-media practioners. www.lusarvest.org [online]. [cit. 2020-11-19]. Dostupné online. 
  4. Portraits taken in Jerusalem by the Krikorian studio. www.loc.gov [online]. 1900 [cit. 2020-11-19]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]