Josyp Kordyš

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josyp Kordyš
Narození1824
Úmrtí1878 (ve věku 53–54 let)
Povolánífotograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Z cyklu Podoljané, 1886

Josyp Kordyš nebo Józef Kordysz (1824 – asi 1878 nebo 1896) byl kyjevský fotograf, člen jihozápadní pobočky Imperiální geografické společnosti.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

V roce 1868 otevřel fotografické studio v Kyjevě, současně měl pobočku v Kamenci-Podolském a také v Oděse. Na svém logu měl: „Fotograf Kyjevské univerzity sv. Vladimíra". Byl členem jihozápadní divize Imperiální geografické společnosti. V té době sdružovala vědce různých specializací: historiky, statistiky, geografy, ekonomy, meteorology, kartografy, filology, folkloristy a byla skutečným vědeckým centrem.

Spolu s Ja. Temněnkem fotografoval obyvatele Kyjeva v národním kroji v souvislosti se zavedením vojenské služby. Pořídil také portréty skladatele Mykoly Lysenka, historika M. Kostomarova, spisovatele Ivana Nečuje-Levyckého (1873). Podílel se na vytváření projektu Album kostýmů Ruska. V sedmdesátých letech 19. století vydal „Etnografické album Maloruska Josypa Kordyše, člena jihozápadního oddělení Ruské geografické společnosti“. V roce 1875 vydal Album ruských typů. V roce 1876 vydal fotoalbum s portréty přátel Mychajla Drahomanova a dvaceti pohledy na Kyjev.

Jeho fotografické studio bylo považována za jedno z nejlepších, bylo umístěno na Volodymyrské ulici (Tamarin dům naproti divadlu), později na Chreščatyku, ve Sklovského domě (nyní č. 15).

Zemřel během rusko-turecké války, pravděpodobně v roce 1878. Jiné zdroje uvádějí rok 1896. Po smrti Josypa Kordyše fotografie přešly na V. Zagorského. Na Zagorského byl přepsán také kamenný ateliér, když Kordyš odjížděl do Kyjeva.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Кордиш Йосип na ukrajinské Wikipedii.


Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • O. Simzen-Syčevski. Davni Kyjivski fotografy ta jichni znimky starogo Kyjiva (Starověcí kyjevští fotografové a jejich obrázky starého Kyjeva). Kyjev, 1928
  • L. Amelina. Zolota doba kyjivskoji fotografiji: za archivnymy materialamy Nacionalnogo chudožnogo muzeju Ukrajiny (Zlatý věk kyjevské fotografie: Podle archivních materiálů Národního muzea umění Ukrajiny) / Moderní problémy výzkumu, obnovy a zachování kulturního dědictví. 2015. Vyd. 11, s. 19-35

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]