Interrupce v San Marinu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Interrupce v San Marinu byla v referendu legalizována 26. října 2021. Podle konečných výsledků hlasovalo pro legalizaci interrupcí 77 procent voličů,[1] čímž bylo umožněno dobrovolné ukončení těhotenství až do dvanáctého týdne, v případě ohrožení života či psychického zdraví ženy i po tomto období.[2]

Zpráva Populační divize OSN uvádí, že žena v San Marinu, která chce projít potratem jej pravděpodobně může získat v sousední Itálii.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Před referendem byla interrupce obecně nelegální. Články 153 a 154 trestního zákoníku ukládaly tresty odnětí svobody každé ženě, u které se potrat provedl, každé osobě, která jí pomáhala, a každé osobě, která potrat provedla. Interrupce prováděné za účelem záchrany života matky byly obecně povoleny, ale zákon nestanovoval žádné konkrétní výjimky.[3]

Návrh na liberalizaci potratového zákona byl předložen během revizí trestního zákoníku v roce 1974, ale vláda jej odložila na neurčito, aby umožnila další diskusi. Referendum o legalizaci potratů se konalo dne 26. září 2021.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Abortion in San Marino na anglické Wikipedii.

  1. WEBIT.IT; LIBERTAS. San Marino. Referendum sull'aborto: si vota il 26 settembre. Libertas [online]. [cit. 2021-09-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-09-17. (italsky) 
  2. QUESITO - Segreteria di Stato per gli Affari Interni - Sito Elezioni. www.elezioni.sm [online]. [cit. 2021-09-27]. Dostupné online. 
  3. World Population Policy - United Nations Population Division | Department of Economic and Social Affairs. www.un.org [online]. [cit. 2021-08-31]. Dostupné online. (EN) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]