Diskuse:Vzkříšení

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ježíš Kristus[editovat zdroj]

Mám zato, že v případě Krista se stejně dobře jako vzkříšení používá pojem zmrtvýchvstání, obvykle dokonce častěji než vzkříšení. V nicejsko-cařihradském vyznání se používá též "vstal z mrtvých", nikoliv "byl vzkříšen". Pokud vím, přípustné jsou sice obě varianty, ale snad by to tam zasloužilo alespoň zmínit a obecně vysvětlit... Cinik 10:19, 22. 3. 2005 (UTC)

Zmrtvýchvstání evokuje, že Ježíš vstal prostě sám, vlastní silou. To se ovšem nestalo, nebylo to tak. Ježíše vzkřísil Bůh. Proto křesťanské církve používají termín vzkříšení přednostně. Jak se do terminologie dostalo zmrtvýchvstání nevím. Zřejmě mnohem později. Vzkříšení Ježíše Krista je předobrazem vzkříšení při jeho druhém příchodu. Pro mě je vzkříšení naděje, že Bůh vzkřísí podobným způsobem i mě, jak je v Bibli zaslíbeno. Nezdá se, že bych toho byl schopen sám a "vstal z mrtvých" vlastním přičiněním.

Olda -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 88.101.104.125 (diskuse)

Že toho Vy nejste schopen, je jistě pravda. Ale opravdu si nemyslím, že by vaše tvrzení, že došlo ke vzkrříšení a ne k mrtvýchvstání, mělo nějakou reálnou oporu. Každopádně Ježíš by jako Bůh zmrtvýchvstání schopen byl. A nemyslím si, že by hlavním smyslem zmrtvýchvstání Krista bylo předvádět, jak to přesně bude s námi. :-) --Cinik 08:50, 2. 11. 2007 (UTC)

Je zajímavým teologickým problémem, ke kterému by se jistě vyjádřily zástupci všech existujících denomimnací. Jaký byl vlastně "mechanismus" vzkříšení/zmrtvýchvstání. Vždyť Ježíš je "vítěz nad smrtí" neoddělitelný od Boha, Bůh sám? Cele člověk i Bůh. Kdyz "zmrtvýchvstal" udělal to zcela sám jako vtělený Bůh. Jestli byl vzkříšen jako člověk, omezuje to jeho Božskou všemohoucnost? rozhodně by to sneslo srovnání různých hledisek různých směrů v křesťanství.

Loki -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 88.101.104.125 (diskuse)