Diskuse:Podřipsko

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

V tuto chvíli je článek postavený na hlavu, protože pojednává o něčem, co hned dle první věty nelze definovat. Přesto má onen nedefinovatelný pojem svou dopravu, turistiku apod. --Ragimiri 26. 6. 2012, 21:22 (UTC)

Ony ty obecné názvy některých regionů jsou na tom všechny stejně - jak je vymezené například Polabí nebo Posázaví? Co člověk to názor. Kde u Mělníka končí Povltaví a začíná Polabí? Některé pojmy zkrátka zcela přesně vymezené nejsou a asi i niky nebudou. Nemusí být všechno definováno exaktmě zcela přesně a do puntíku. Zdravím. 26. 6. 2012, 21:48 (UTC)

Zrovna kolega Ragimiri to z druhého konce republiky možná až tak zasvěceně neposoudí, ale mohu ho ujistit, že lidé, co na Říp dohlédnou z domova, o oprávněnosti pojmu Podřipsko pochybnosti nemají. :) Potud bych se existence článku zastal, jinak se však připojuji s výhradami k jeho aktuálnímu stavu - zatím je to jen velmi letmý nástřel:

  1. Pravopis - Podřipsko je nutno psát důsledně s velkým počátečním písmenem.
  2. Netřeba rozmazávat v úvodní větě, že "pojem nikdy nepůjde přesně definovat". To nezní dobře. Mnohem jednodušší a encyklopedičtější je napsat, že "území Podřipska může mít řadu různých vymezení".
  3. Jak se dají použít různá vymezení srv. pro inspiraci např. stručné Krnovsko či pro pevněji vymezenější region popisnější Osoblažsko.
  4. Určitě ve vztahu k tématu výhledově pojednat bývalé správní jednotky okres Roudnice nad Labem a okres Kralupy nad Vltavou.
  5. Ze židle mě zvedá věta "Aktuálně je za Podřipsko považováno 25 obcí z bývalého okresu Litoměřice..." Jednak okresy nejsou "bývalé" (nadále existují jako jednotky územního členění státu, zrušeny byly pouze okresní úřady coby správní orgány). Druhak věta v podstatě přebírá definici Svazek obcí Podřipsko = Podřipsko. Tak to ne! Svazek obcí Podřipsko je samostatný článek o svazku obcí - mikroregionu, přesný výčet a jen jedna z možností chápání pojmu Podřipsko v současné době. Jistě však existují méně formální náplně toho pojmu. Určitě budou nějaké vlastivědné sborníky či muzea toho jména (popsat jaké oblasti se věnovaly/věnují), v hodně široké definici se pojem Podřipsko užívá i pro turistické regiony (jsou z minulosti či současnosti turist. průvodce či mapy s titulem Podřipsko?).
  6. Zajímavá může být i negativní definice - vůči čemu se pojem Podřipsko vymezuje či nakolik se s čím překrývá. Slánsko, Litoměřicko, Mělnicko, Kralupsko, Polabí, Poohří atp. Jakou roli v tom hraje skutečnost, že oblast nemá jméno podle ústředního města? Tolik jeden z námětů k zamyšlení.
  7. Určitě neopominout zmínit stručnou fyzickogeografickou charakterisriku území. Mj. geomorfologii (téměř celé území představuje východní část celku Dolnooharská tabule, ale podrobnější členění pojem Podřipska v běžném chápání nekopíruje - podcelek Řípská tabule zasahuje na jz. daleko mimo a naopak na s. k podcelku Terezínská kotlina náležejí lokality v bezprostředním zázemí Řípu jako Dobříň; jv. zhruba od Cítova už spadá do sousedního celku Středolabská tabule, Sovice a dál už se počítá k Ralské pahorkatině(!!!), viz např. mapy na geoportal.gov.cz či mapy.nature.cz). Nebo třeba vodstvo: Osobně myslím (zdůrazňuji, že v tomhle bodě jde o soukromý názor, jenž do čl. nepatří, nepodaří-li se najít podklad, píšící v tom smyslu), že jedním z možných hrubých vymezení oblasti jsou vodní toky, jinak řečeno, Vltava, Labe a Bakovský potok. Dalším možným historickým vymezením na severu může být národnostní hranice atd. Zmínit se dají i chráněná území nebo osobnosti jako Josef Hora či Jan Karafiát. Veslařský kanál Račice by určitě měl být uveden jmenovitě, a ne schovaný pod slovem veslování, namátkou mi chybí zmínka o letišti Sazené, Psychiatrické léčebně Dolní Beřkovice, těžbě písku či potoku Čepel. Zkrátka a dobře: Článek ano, ale ještě si zaslouží hodně rozšíření, systematičtějšího a podrobnějšího popisu. Sám teď mám rozdělané příliš velké sousto, abych se Podřipsku víc věnoval, ale snad alespoň těchhle pár slov poslouží coby námět pro další rozvoj čl. --Miaow Miaow (diskuse) 27. 6. 2012, 22:43 (UTC)

Děkuji za rozsáhlou diskusi. S ne vším souhlasím, některé nápady (geomorfologie, sportovní akce, vodstvo ...) se mi jako nápad zdají zajímavé a ve spolupráci s diskutéry mám chuť stránku poupravit ... autor stránky