Diskuse:Hlava B

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Rockpublicista v tématu „Štítek Tento článek potřebuje úpravy.
V článku je použit materiál (https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Hlava_B&diff=18572456&oldid=18549811) uvolněný držitelem nebo vykonavatelem autorských práv pod licencí GFDL a CC BY-SA 3.0. Povolení bylo doručeno do systému VRTS spravovaného PR oddělením Wikimedia pod číslem 2020052510005311.

Tato šablona neslouží k prohlášení autora o vlastnictví; vkládá ji pouze tým VRTS poté, co na e-mail permissions-cs@wikimedia.org obdrží jasné potvrzení o uvolnění díla pod danou licencí.

--Martin Urbanec (diskuse) 31. 5. 2020, 16:22 (CEST)Odpovědět

OTRS[editovat zdroj]

Dne 25. 5. 2020 v 11:12 wikipedista MrJaroslavik smazal většinu textu tohoto článku, aniž by se obtěžoval použít byť jen špetku slušnosti, vzít v potaz presumpci neviny (tedy neporušení autorského zákona) a nejdříve si vyžádat mé vysvětlení, jak to s autorstvím textu je – věc by se ještě týž den vysvětlila. Místo toho text pouze zablokoval, prohlásil jej bez jakékoliv snahy o ověření za podezřelý z porušování autorských práv a dál se věcí nezabýval.

V 15:35 téhož dne jsem nechal autorem textu odeslat na adresu permissions-cs@wikimedia.org vzorově vyplněnou šablonu oznamující přenechání autorských práv mně a očekával jsem, že bude podle slibu blokace zrušena, což se nestalo, neboť se tím nikdo nezabýval a dost možná ani nikdo tuto zprávu nečetl.

Znění zprávy: Já, autor tohoto textu (https://www.facebook.com/HlavaB), souhlasím s tím, aby tento můj text byl sdělován prostřednictvím Wikipedie (https://cs.wikipedia.org/wiki/Hlava_B) pod licencí GFDL (závazné znění: http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html; neoficiální překlad: https://jxself.org/translations/gpl-3.cz.shtml) a pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported (zkrácené české znění: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.cs; plné znění: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/legalcode). Beru na vědomí, že toto dílo může být libovolně upravováno a přebíráno dalšími stranami k jakémukoli účelu včetně komerčních. Přeji si, aby za autora tohoto díla byl označen uživatel Rockpublicista, jemuž jsem tento text (podobně jako řadu dalších) přenechal k volnému použití. Zároveň si nepřeji, aby autorství bylo připisováno mně, protože nechci veřejně působit jako autor. Vít Malinovský'

29. 5. 2020, 00:09 jsem na diskuzní stránku wikipedisty MrJaroslavika odeslal výzvu, aby text odblokoval, neboť byla po jeho zásahu ihned zaslána výše uvedená zpráva o legalizaci autorství článku. Odpověděl, že jestli jsem ji odeslal, tak "by se měl" text do týdne "odblokovat" a dál se věcí nezabýval. :-(

Uplynul celý týden a text stránky je stále – NYNÍ JIŽ NEOPRÁVNĚNĚ – blokován! Považuji to za nedbalost, poškozování práce autorů, práva na informace uživatelů a zejména poslání Wikipedie svobodně šířit informace a zároveň za nepředstavitelnou neochotu wikipedisty MrJaroslavika svůj nesprávný krok napravit (a případně se omluvit). Domnívám se, že lidé jako MrJaroslavik, kteří se zřejmě honí jen za jakýmisi wikibody za cenzorské zásahy a odmítají vynakládat další čas na ověřování skutečností, na Wikipedii nepatří.

Vzhledem ke skutečnosti, že oprávněnost publikování textu formou předání práv autorem stránky byla dostatečně objasněna (a technicky je jasně prokazatelná zaslaným emailem), a přesto ze strany Wikipedie nebyla sjednána náprava, že jsem vzhledem ke všemu výše zmíněnému a vzhledem k pokynu z blokační šablony "Odstraněný text bez vysvětlení neobnovujte" (dostatečné vysvětlení bylo podáno) oprávněn provést revers cenzorských blokací. Protože pochybuji, že se autorstvím bude někdo ze správců ještě vůbec zabývat, text by mohl být, jak stojí v pravidlech, po sedmi dnech odstraněn – za současné situace zcela neoprávněně.

Rockpublicista (diskuse) 31. 5. 2020, 15:46 (CEST)Odpovědět

@Rockpublicista: Dobré odpoledne, k systému OTRS má přístup pouze velmi omezená část wikipedistů. Konkrétně se jedná o tři osoby, jejich konkrétní odkaz je zde (pozor, Michal Lenc je v současné době neaktivní). Takovýchto e-mailů je mnoho, a proto může nějakou dobu trvat, než se k němu dostanou. Děkuji za pochopení. Poirot12345 T (diskuse) 31. 5. 2020, 16:00 (CEST)Odpovědět
Hezké odpoledne, děkuji Vám za zprávu. Obtížnou situaci sice chápu, ale to je pak velmi špatné, když se cenzoři nesnaží věci řešit trochu důkladněji a hned blokují texty. Článek s vloženým oznámením o podezření z porušování autorských práv vytváří pocit nedůvěry a do jisté míry dělá i ostudu autorům – a v případě, že je to neoprávněné, tak je to celé hodně špatně.
Proto prosím, aby žádný cenzor nevracel zpátky můj revers – jistě uznáte, že oznámení o zaslání uvolnění autorských práv + zveřejnění textu této zprávu v diskusním článku je dobrý důvod pro provedení reversu a jeho opětovné zrušení a uvalení blokaci by v tomto případě byla porušením nejen pravidel, ale také správcovské etiky. Rockpublicista (diskuse) 31. 5. 2020, 16:13 (CEST)Odpovědět
@Rockpublicista: Dobré odpoledne, dovolte mi, abych k tomuto případu ztratil pár slov. Jak uvádí kolega Poirot12345 T, k systému má (záměrně) přístup jen poměrně malé množství wikipedistů-dobrovolníků, a bohužel se to sešlo tak, že všichni byli vytížení natolik, že na e-mail nezvládli odpovědět dostatečně rychle. Rád bych také vysvětlil, že odebrání textu není míněno jako vyjádření nedůvěry, ale pouhá pojistka pro to, aby na Wikipedii nebyl materiál, jehož šíření není autorem povoleno.
Kolega MrJaroslavik text odstranil, protože ho nalezl i někde mimo Wikipedii, a nemohl si být jistý, zda je text vložen se souhlasem autora, nebo bez něj. Je to standardní procedura pro zajištění, že autor se šířením textu souhlasí. Pro ověření této skutečnosti slouží právě OTRS tým, který přijímá e-mailem zaslaná potvrzení, ověřuje je, a svým podpisem stvrzuje, že souhlas autora je pravý.
Máte-li libovolné další otázky týkající se Wikipedie, určitě napište, rádi Vám vše vysvětlíme. Srdečně, --Martin Urbanec (diskuse) 31. 5. 2020, 16:36 (CEST)Odpovědět

Štítek Tento článek potřebuje úpravy.[editovat zdroj]

Ať dělám, co dělám, žádné závažné nedostatky v úpravách nevidím, a to jsem si již prostudoval doporučený oddíl encyklopedický styl a formulace. Prosím správce, aby byly trošku ohleduplnější a hlavně konkrétnější – konstatovat že článek potřebuje úpravy a zahltit autora odkazy na dlouhé manuály je poněkud bezohledné a štítek pak dlouho znehodnocuje článek. Nejen já jsem na tyto nicneříkající tabulky již dost alergický. Zdvořile vás proto žádám o sdělení, co by se mělo opravit, aby ta otravná tabulka zmizela. Předem děkuji. Rockpublicista (diskuse) 21. 7. 2020, 13:00 (CEST)Odpovědět