Carlos Relvas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Carlos Augusto Mascarenhas Relvas de Campos
Carlos Relvas
Carlos Relvas
Narození13. listopadu 1838
Golegã, Portugalsko
Úmrtí23. ledna 1894 (ve věku 55 let)
Golegã
Povolánífotograf a rejoneador
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Carlos Relvas: José Rodrigues (1828-1887), portugalský malíř

Carlos Augusto Mascarenhas Relvas de Campos, známý jako Carlos Relvas (13. listopadu 1838, Golegã, Portugalsko23. ledna 1894) byl portugalský fotograf, zakladatel a průkopník fotografie v Portugalsku. Byl členem Francouzské fotografické společnosti.

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 13. listopadu 1838 v portugalském městečku Golegã v údolí řeky Tejo, v oblasti známé chovem lusitánských koní. Pocházel z bohaté šlechtické rodiny, vlastnil velký majetek a farmy. Kromě umění se věnoval celé řadě dalších oblastí, střílel z pistole a karabiny, cvičil, bojoval s šavlí, byl amatérským toreadorem, vlastnil koně, na kterých úspěšně jezdil, dokonce vynalezl záchranný člun. Hodně četl a studoval, byl členem společnosti rytířů.[1]

Ve fotografii často experimentoval, je autorem několika vynálezů, byl nadaný výtvarným cítěním a věnoval se celé řadě fotografických žánrů. Byl v kontaktu s významnými osobnostmi evropské fotografie, mnoho cestoval, navštěvoval i obesílal významné veletrhy a výstavy, kde za své snímky pravidelně získával ocenění. V roce 1869 se stal členem Francouzské fotografické společnosti. Ačkoliv se označoval jako fotograf amatér, byl jedním z nejvyhledávanějších portrétistů.[2]

Byl ženatý s D. Margaridou Amália Mendes de Azevedo e Vasconcelos[3], se kterou měli čtyři děti. Z nich jako veřejný činitel vystupoval José Relvas.

Carlos Relvas zemřel ve svých 55 letech 23. ledna 1894 na následky jezdecké nehody.

Dědictví[editovat | editovat zdroj]

Po smrti na něj bylo na více než sto let zapomenuto. Až po roce 2000 se Institutu portugalských muzeí a městu Golegã podařilo obnovit jeho secesní ateliér a zpracovat pozůstalost, která jen v negativech činí 13 000 kusů. V roce 2003 byla vydána monografie a uspořádána výstava v Museu Nacional de Arte Antiga v Lisabonu. V roce 2013 se uskutečnila putovní výstava po evropských metropolích, která začínala v pražské Galerii Rudolfinum.[2]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.arqnet.pt/dicionario/relvasc.html Archivováno 19. 4. 2012 na Wayback Machine. Portugal - Dicionário Histórico, Corográfico, Heráldico, Biográfico, Bibliográfico, Numismático e Artístico, Volume VI, str. 177-179.
  2. a b http://www.galerierudolfinum.cz/cs/exhibition/carlos-relvas-objekty-vecnosti
  3. Filha dos Viscondes e Condes de Podentes, Jerónimo Dias de Azevedo Vasques de Almeida e Vasconcelos e Maria Liberata da Costa Mendes de Azevedo, família ilustre e rica da Beira Alta.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • VICENTE, Antonio Pedro. Carlos Relvas fotógrafo: contribuição para a história da fotografia em Portugal no século XIX. Lisabon: Imprensa Nacional-Casa da Moeda, 1984. (portugalsky) 
  • ENCARNAÇÃO, Alexandra; GRAY, Michael; Haworth-Booth, Mark; MESQUITA, Vitória; MESTRE, Victor; PESSOA, José; ROIULLÉ, André; TORRADO, Sofia; VICENTE, António Pedro. Carlos Relvas e a Casa da Fotografia / Carlos Relvas and the House of Photography. Lisabon, Museu Nacional de Arte Antiga, 2003. ISBN 972-776-179-8
  • KORECKÝ, David. Carlos Relvas : Objekty věčnosti. Praha: Galerie Rudolfinum, 2013. 105 s. ISBN 978-80-86443-25-6. (česky, portugalsky, anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]