Tramvajová doprava v Opolí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tramvajová doprava v Opolí
StátPolskoPolsko Polsko
MěstoOpolí
Prószków
Trakceelektrická
Provoz
Počet linek1 (nerealizovaný plán)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tramvajová doprava v Opolí je nerealizovaný projekt zavedení tramvajové dopravy v polském městě Opolí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Koncepce zavedení tramvají v Opolí byla předložená v roce 1910, kdy bylo Opolí v rámci Pruska hlavním městem vládního obvodu a mělo přes 30 000 obyvatel. Okamžitým impulsem k zahájení projekčních prací bylo uvedení do provozu městské elektrárny.

Podle předpokladů měla tramvaj spojovat hlavní nádraží s Prószkówem. Navíc se v té době očekával rozvoj Opolí směrem na jih, kde měla být postavena sídliště a průmyslové závody.

Nakonec nebyl projekt realizován z několika důvodů: potřeba nákladných demolic v historickém centru, nedostatečné vyhlídky na ziskovost dopravního spojení vedoucího převážně venkovskými oblastmi a nakonec vypuknutí první světové války.[1][2] Po skončení první světové války pokusy o realizaci narazily na krizi komunálních financí.[1]

V současné době základní plánovací dokumenty nestanovují provozování tramvajové sítě v Opolí. Pouze Program rozvoje integrovaného systému městské dopravy v Opolí, vypracovaný v roce 2014, počítal s možností zavedení tramvají ve 4 etapách.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tramwaje w Opolu na polské Wikipedii.

  1. a b Opole z Sercem | Historia Opola | Blog o Opolu [online]. [cit. 2020-12-18]. Dostupné online. 
  2. JARZOMBEK, Mariusz. Prószków ma album ze starymi fotografiami. Nowa Trybuna Opolska [online]. 2010-03-03 [cit. 2020-12-18]. Dostupné online. (polsky) 
  3. REDAKCJA. Czy tramwaje będą jeździły po Opolu?. Opole Nasze Miasto [online]. 2014-11-25 [cit. 2020-12-18]. Dostupné online. (polsky)