Proseč nad Nisou (železniční zastávka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Proseč nad Nisou
Zastávka před rekonstrukcí
Zastávka před rekonstrukcí
StátČeskoČesko Česko
KrajLiberecký
MěstoLiberec
UliceU Šamotky
Souřadnice
Proseč nad Nisou
Proseč nad Nisou
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice55132
TratěLiberec – Tanvald – Harrachov (km 7,094)
Nadmořská výška390 m n. m.
V provozu od25.11.1888
Dopravní koleje1
Nástupiště (nástupní hrany)1 (1)
Prodej jízdenekNe
Návazná dopravaTramvajová MHD před železniční zastávkou - tramvajová zastávka Proseč nad Nisou, pošta
Služby ve staniciNe
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Proseč nad Nisou je železniční zastávka v Liberci[1] mezi zastávkami Vratislavice nad Nisou kyselka a Jablonec nad Nisou dolní nádraží. Zastávkou prochází jednokolejná neelektrizovaná železniční trať Liberec – Tanvald – Harrachov. Zastávka je zařazena do integrovaného dopravního systému IDOL. Leží v nadmořské výšce 390 m n. m. Nachází se sice v blízkosti zástavby Proseče nad Nisou, ale na území Liberce.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zastávka byla uvedena do provozu 25. listopadu 1888 a nesla německý název Proschwitz do konce 1. světové války, tedy do roku 1918. Vlastnily ji tehdy Süd-Norddeutche Verbindungsbahn (SNDVB). Zastávka zprvu sloužila i jako nákladiště s vlastní pokladnou na prodej jízdenek. Poté ale byla většina kolejí snesena a pokladna uzavřena. Po válce byla zastávka přejmenována na český název, avšak německý se uváděl v závorce Prošovice (Proschwitz). Tento název vydržel jen do roku 1922, kdy byl německý název úplně odstraněn a zastávka se tedy jmenovala Prošovice. Za 2. světové války, tedy v letech 19381945 se zastávka jmenovala Proschwitz (Neisse). Po ukončení války se zastávka přejmenovala na současný název Proseč nad Nisou.[2]

Budoucí plány[editovat | editovat zdroj]

Tramvajová zastávka Proseč nad Nisou, pošta - návazná tramvajová doprava. Má být sloučena se zastávkou Proseč.

Do roku 2023 se počítá s tím, že nádražní budova bude zbouraná, a to v důsledku společné zastávky tramvajové a vlakové trati. Tramvajovou trať Liberec-Jablonec čeká modernizace, v níž dojde ke změně rozchodu kolejnic z úzkého rozchodu 1000 mm na normálněrozchodnou 1435 mm a zároveň ke změnám vedení trasy. Trať tedy bude stoupat do prostoru zastávky Proseč nad Nisou. Tam se plánuje vybudovat nástupiště nové tramvajové výhybny ve stejné úrovni s nástupištěm železniční zastávky. Nedaleko železničního přejezdu u zastávky bude tramvajová i železniční trať kryta jedněmi závorami. Má tak zaniknout současná tramvajová výhybna Proseč.[3]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Zastávku obsluhují všechny osobní vlaky linky L1 (Liberec – Tanvald – Harrachov – Szklarska Poręba Górna) na znamení. Do rekonstrukce roku 2015 vlaky zastávku neobsluhovaly.

Cestující[editovat | editovat zdroj]

Odbavení cestujících[editovat | editovat zdroj]

Zastávka nezajišťuje odbavení, odbavení cestujících se provádí ve vlaku.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Přístup do budovy stanice (včetně přístřešku před povětrnostními vlivy) není bezbariérový. Bezbariérový přístup není na žádné nástupiště (dle ČSN 73 4959).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Mapy.cz. Mapy.cz [online]. [cit. 2021-03-09]. Dostupné online. 
  2. Proseč nad Nisou (zast) • Liberecký kraj (CZ) / © Atlas Drah Polska, Česka, Slovenska a Podkarpatské Rusi. www.atlasdrah.net [online]. [cit. 2022-01-03]. Dostupné online. 
  3. Jablonec nad Nisou bude bez tramvaje až do dubna 2023, modernizace nabírá zpoždění [online]. 2021-11-05 [cit. 2022-01-02]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]