Dolní Polubný (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dolní Polubný
Chybí zde svobodný obrázek
StátČeskoČesko Česko
KrajLiberecký
MěstoDesná
Souřadnice
Dolní Polubný
Dolní Polubný
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice549626
TraťLiberec–Harrachov
Nadmořská výška538 m n. m.
V provozu od1902
Dopravní koleje1
Nástupiště (nástupní hrany)1 (1)
Prodej jízdenekNe
Návazná dopravaNe
Služby ve staniciNe
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dolní Polubný je dopravna D3, která se nachází v Desné v městské části Polubný v Jizerských horách. Leží nedaleko Dolnopolubenského tunelu a Riedlovy hrobky. Dopravna je zařazena do integrovaného dopravního systému IDOL. Stanice má význam pro osobní a nákladní dopravu. Leží v nadmořské výšce 538 m n. m.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena 30. června 1902. Měla původně (1902) dvě koleje, s unikátními ozubnicovými výhybkami, vyjmutými v roce 1992.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Dopravna leží mezi zastávkami Desná-Riedlova vila a Desná-Pustinská na trati 036. Z dopravny vychází vlečka, která vede do sklárny. Dopravna je osvětlena moderními nízkými perónovými lampami. Má jedno jednostranné nástupiště. Je zde k nalezení kolej, která nemá výhybku a je zarostlá. Na hlavní koleji byla snesena ozubnicová výhybka. Leží v nadmořské výšce 538,7 m n. m.[2]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Je zde jak nákladní tak i osobní doprava. Staví zde všechny osobní vlaky linky L1 Liberec – Tanvald – Harrachov - Szklarska Poręba Górna. V roce 2019 zde stavěly rychlíky linky R 21 Praha-Turnov-Tanvald-Harrachov. Také zvláštní ozubnicový vlak Rakušanka (zubačka) zde staví (na trase Tanvald-Desná-Kořenov-Harrachov). Zastávka je na znamení.

Cestující[editovat | editovat zdroj]

Odbavení cestujících[editovat | editovat zdroj]

Dopravna nezajišťuje odbavení, odbavení cestujících se provádí ve vlaku.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Přístup do budovy stanice (včetně přístřešku před povětrnostními vlivy) není bezbariérový. Bezbariérový přístup není na žádné nástupiště (dle ČSN 73 4959).

Problémy[editovat | editovat zdroj]

Na slavnosti zubačky, když se musí křížovat moderní a historický vlak, není dostatek kolejí, takže historický vlak musí sunout na vlečku do sklárny. Na rok 2025 se však plánuje oprava stanice a obnovení druhé koleje pro možnost křižování vlaků.[zdroj?]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pohlednice Pražských tramvají... ...od zubačky Tanvald-Harrachov. www.prazsketramvaje.cz [online]. [cit. 2020-12-07]. Dostupné online. 
  2. API Mapy.cz – Ukázky práce s API. api.mapy.cz [online]. [cit. 2020-12-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-07-12. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]