Oblajovice (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámek Oblajovice
Poloha
AdresaOblajovice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Oblajovice je zámek ve vsi Oblajovice v okrese Tábor v Jihočeském kraji. V současné době je v rekonstrukci.[1] Stejně tak i zahrada, která se v jeho okolí nachází. Původně zde stála tvrz.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Současná podoba zámku pochází z šedesátých let 19. století, kdy byl novogoticky přestavěn. Od roku 1860 byl majitelem hrabě Rudolf Krakovský z Kolovrat, který zde založil zámecký park. Zámek byl prodán rodině Rentově, která jej v roce 1909 prodala rodině Šantrůčkově. Rodina zámek opravovala a jako letní sídlo pronajímala Bachovým. V roce 1913 koupila zámek Josefa Šimáčková. Za jejího vlastnictví byl zámek napojen na vodovod z obecní studně, bylo zavedeno ústřední topení a elektrické světlo. V roce 1925 byl zámek odkoupen Šantrůčkovými, kteří na něm hospodařili do roku 1950.

Vývoj po roce 1950[editovat | editovat zdroj]

Po vyvlastnění přešel zámek pod ONV Pacov, Svaz invalidů v Praze. V roce 1953 bylo v zámku zřízeno odborné učiliště firmy Strojobal Ústí nad Labem. Ta později zámek přestavěla na školící a rekreační středisko. V roce 1992 byl zámek v restituci vrácen rodině Šantrůčkově. Ta zámek prodala Rakušanu Franzi Blochbergerovi, který jej v roce 2013 prodal Škrobárně Pelhřimov.

Popis stavby[editovat | editovat zdroj]

Zámek je obdélná jednokřídlá, patrová budova. Její průčelí, obrácené k jihozápadu, je členěno dvěma rizality, uprostřed je předsunutý balkón. Na obou koncích jsou přistavěny patrové pětiboké věžičky. Zámek obklopuje anglický park.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. https://prazdnedomy.cz/domy/objekty/detail/4442-zamek-oblajovice
  2. HUBIČKA, Jan; ŠECHTLOVÁ, Marie. Šechtl a Voseček: foto kategorie Zámek Oblajovice. Šechtl a Voseček [online]. [cit. 2021-07-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]