Horní Předměstí (Valašské Meziříčí)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Horní Předměstí
Ulice Sokolská, tvořící část bývalého Horního Předměstí
Ulice Sokolská, tvořící část bývalého Horního Předměstí
Lokalita
Charakterměstská čtvrť
ObecValašské Meziříčí
OkresVsetín
KrajZlínský kraj
Historická zeměMorava
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíValašské Meziříčí-město
PSČ757 01, pošta Valašské Meziříčí
Horní Předměstí
Horní Předměstí
Další údaje
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Horní Předměstí (německy Obere Vorstadt) je bývalé předměstí ve Valašském Meziříčí ve Zlínském kraji. Pod názvem Valašské Meziříčí-Horní Předměstí se do roku 1974 také jednalo o samostatné katastrální území.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Horní Předměstí vzniklo před hradbami Valašského Meziříčí, na levém břehu Rožnovské Bečvy, zatímco Dolní Předměstí se nacházelo na levém břehu řeky a urbanisticky navazovalo na Krásno nad Bečvou. V první polovině 19. století bylo Horní Předměstí tvořeno zástavbou v dnešních ulicích Sokolské, včetně kostela Nejsvětější Trojice z 16. století, Králově, Nové, Vsetínské a Žerotínově. Do začátku 20. století se rozsah osídlení příliš nezměnil. Na tehdejším konci zástavby dnešní Vsetínské ulice byl počátkem 20. století vybudován ústav pro hluchoněmé. Ve 20. století začala rozsáhlá urbanizace katastru Horního Předměstí, v první polovině věku především rodinnými domky, ve druhé polovině století také sídlišti. Většina historického Horního Předměstí, konkrétně část Sokolské ulice kolem centra Valašského Meziříčí, ulice Králova a části Vsetínské a Žerotínovy ulice, byla v 70. letech 20. století zbořena a nahrazena panelovými domy či silničním průtahem.

Samostatné katastrální území Valašské Meziříčí-Horní Předměstí bylo zrušeno v roce 1974 a jeho plocha byla přičleněna ke katastru Valašského Meziříčí.[1]

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SOUČEK, Zbyněk. Retrospektivní rejstřík katastrálních území (5. verze). Praha: Český úřad zeměměřický a katastrální, 2010. Dostupné v archivu pořízeném z originálu.  Archivováno 3. 12. 2013 na Wayback Machine.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]