František Pavlík

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
František Pavlík
Narození6. srpna 1885
Ořechov
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí2. října 1905 (ve věku 20 let)
Brno
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Místo pohřbeníÚstřední hřbitov v Brně
Národnostčeská
Povolánítruhlář
Některá data mohou pocházet z datové položky.

František Pavlík (6. srpna 1885 Ořechov u Brna[1][2]2. října 1905 Brno[3]) byl moravský truhlářský dělník, člen brněnského Sokola, oběť demonstrace za zřízení druhé českojazyčné univerzity v Brně. Jeho pohřeb se stal národní manifestací, které se podle dobových odhadů účastnilo až 80 tisíc lidí

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Ořechově nedaleko Brna, vyučil se stolařským dělníkem. Byl členem cvičenecké jednoty Sokol Brno II a sympatizoval s českými národními myšlenkami.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

V říjnu roku 1905 se František Pavlík zúčastnil série demonstrací za zřízení česky vyučující univerzity v Brně[4], tak jak toho bylo v předešlých letech dosaženo v Praze. Dav byl shromážděn před Besedním domem, kde byl Pavlík v tlačenici před Besedním domem smrtelně poraněn bodákem na pušce jednoho z příslušníků 49 c. k. pěšího pluku, který pomáhal rakouským četníkům dostat dav pod kontrolu. Byl převezen do Zemské nemocnice, kde svým zraněním podlehl.

Po smrti[editovat | editovat zdroj]

Pamětní deska Františka Pavlíka na zdi Besedního domu v Brně odhalená 4. 10. 1925

Na místě před Besedním domem byla ještě několik dnů po činu patrná krev, lidé sem začali přinášet květiny. Pohřbu Františka Pavlíka v Brně a smutečního průvodu na Ústřední hřbitov se účastnily desetitisíce lidí, uvádí se, že až 80 tisíc. Pietní obřad sloužil Tomáš Eduard Šilinger, nad hrobem zemřelého promluvil za Sokoly brněnský župní činitel a politik Ladislav Pluhař. Celá událost se obešla bez bezpečnostních incidentů, byla však výraznou manifestací ve snaze o českou národní emancipaci vůči většinově německy mluvícímu brněnskému prostředí. Rakouskými úřady nebyl případ nikdy došetřen a vojín, na jehož bodáku byla nalezena krev, nebyl nijak potrestán.

V souvislosti s odvody mužů v říjnu 1905 k nástupu základní vojenské služby byl rodině Františka Pavlíka posmrtně doručen jeho povolávací rozkaz. Jeho krajané z Ořechova tak přijeli k odvodu do Brna odění v černé se smutečně ozdobeným vozem a velkou podobiznou Pavlíka v sokolském kroji.

Po vzniku samostatného Československa byla Františku Pavlíkovi odhalena na zdi Besedního domu pamětní deska, u příležitosti 20. výročí události, 4. října 1925. Pamětní deskou byl osazen i jeho rodný dům v Ořechově.

V umění[editovat | editovat zdroj]

Tragické události byl přímým svědkem i hudební skladatel Leoš Janáček, který ji zpracoval v klavírní skladbě 1. X. 1905 Z ulice[5].

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Encyklopedie dějin města Brna. encyklopedie.brna.cz [online]. 2004 [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. 
  2. Matrika 1447, sn. 17 [online]. MZA [cit. 2022-10-25]. Dostupné online. 
  3. Matrika 17204, sn. 188 [online]. MZA [cit. 2022-10-25]. Dostupné online. 
  4. Masarykova univerzita v Brně získala mučedníka, ještě než vznikla. iDNES.cz [online]. 2009-01-28 [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. 
  5. Leoš Janáček - Besední dům | leosjanacek.eu. www.leosjanacek.eu [online]. [cit. 2020-11-21]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]