Portál:Brno

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Statutární město Brno upravit
Vítejte na portálu statutárního města Brna. Město Brno je historickou metropolí Moravy, krajským městem Jihomoravského kraje a druhým největším městem České republiky s téměř 380 000 obyvateli, přičemž jeho metropolitní oblast čítá dle Eurostatu přibližně 729 000 osob. Je centrem české justice, sídlem orgánů s celostátní kontrolní působností a dalších důležitých institucí. K nejvýznamnějším dominantám města patří hrad Špilberk a katedrála svatého Petra a Pavla, dalšími významnými stavbami jsou např. hrad Veveří a vila Tugendhat, která je součástí světového dědictví UNESCO. K turistickým lákadlům náleží také začátek chráněné krajinné oblasti Moravský kras.
Dům Jakub, sídlo Divadla Bolka Polívky

Divadlo Bolka Polívky je divadelní scéna, kterou v Brně provozuje herec a mim Boleslav Polívka. Svoji činnost zahájilo 14. května 1993 obnovenou premiérou inscenace Podivné odpoledne Dr. Zvonka Burkeho. Jeho stabilním sídlem se stal Dům Jakub na Jakubském náměstí. V tomto prostoru působilo od roku 1947 Svobodné divadlo. To se v roce 1949 přejmenovalo na Městské oblastní divadlo a od roku 1954 pak na Divadlo bratří Mrštíků. V roce 1965 se však muselo přestěhovat a v budově se usídlilo Satirické divadlo Večerní Brno. To zde působilo do roku 1992. Divadlo Bolka Polívky z důvodu rekonstrukce zahájilo svou první sezonu oficiálně až 17. září 1993. Na začátku své činnosti uvádělo především Polívkovy autorské inscenace, které vytvořil ve svém předchozím angažmá v divadle Husa na provázku. Obnovenou premiéru zde měly inscenace Trosečník, Šašek a královna, Don Quijote a další. celý článek

Správa města upravit
Brno je druhé největší městoČeské republice, největší a historické hlavní město Moravy. Je správním střediskem Jihomoravského kraje, v jehož centrální části tvoří samostatný okres Brno-město. Je to územně členěné statutární městomagistrátem a primátorem v čele. Brno je také obec s rozšířenou působností pouze pro vlastní území.
Podrobnější informace naleznete na stránkách Brno a Seznam představitelů Brna.

Městské části
BohuniceBosonohyBystrcČernoviceChrliceIvanoviceJehniceJihJundrovKníničkyKohoutoviceKomínKrálovo PoleLíšeňMaloměřice a ObřanyMedlánkyNový LískovecOřešínŘečkovice a Mokrá HoraSeverSlatinaStarý LískovecStředTuřanyÚtěchovVinohradyŽabovřeskyŽebětínŽidenice

Podrobnější informace naleznete na stránce Členění Brna.

Partnerská města
Dallas (USA) • Charkov (Ukrajina) • Kaunas (Litva) • Leeds (Spojené království) • Lipsko (Německo) • Poznaň (Polsko) • Rennes (Francie) • Sankt Pölten (Rakousko) • Stuttgart (Německo) • Utrecht (Nizozemsko) • Vídeň (Rakousko) • Voroněž (Rusko)

Památky a významná místa upravit
Památník hasičům v OC Letmo
Památník hasičům v OC Letmo

Památník hasičům, kteří zemřeli 8. ledna 2002 při požáru bývalého kasina v Nádražní ulici. Dílo Adama Krhánka bylo v OC Letmo odhaleno 1. května 2013.

1. květen – středa
2. květen – čtvrtek
3. květen – pátek
  • 1645 – Před brněnské hradby přitáhla několikatisícová švédská armáda a začalo více než tříměsíční obléhání města.
  • 1823 – Po 14 hodinách dorazil z Vídně dostavník s 8 cestujícími (tzv. poštovní rychlík) a zahájil pravidelnou poštovní dopravu mezi oběma městy.
4. květen – sobota
5. květen – neděle

Kategorie upravit
Brno(15 kat., 13 str.)
Dějiny Brna(12 kat., 42 str.)
Doprava v Brně(11 kat., 12 str.)
Ekonomika Brna(5 kat., 8 str.)
Geografie Brna(10 kat., 4 str.)
Kultura v Brně(11 kat., 28 str.)
Lidé z Brna(36 kat., 116 str.)
Organizace v Brně(12 kat., 34 str.)
Pojmenováno po Brně(12 str.)
Politika v Brně(4 kat., 17 str.)
Seznamy k Brnu(6 kat., 10 str.)
Sport v Brně(18 kat., 2 str.)
Stavby v Brně(38 kat., 30 str.)
Věda a technika v Brně(1 kat., 4 str.)
Vojenství v Brně(4 kat., 24 str.)
Životní prostředí v Brně(5 kat., 8 str.)
Brno v sesterských projektech
O portálu upravit
Z článků týkajících se obsahu portálu můžete na tento portál odkázat šablonou {{Portály|Brno}} umístěnou na konci článku těsně nad kategoriemi, resp. {{DEFAULTSORT:}}. V případě, že již článek odkazuje na jiný portál, přidejte odkaz abecedně do již vložené šablony {{Portály}}, vizte návod.