Diskuse:Klokoty

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Ceplm

Ad adamité a pikardi: Historie adamitů je komplikovanější a především není pravda, že je Žižka v Klokotech upálil pro jejich homosexualitu. To je nesmysl. I když se mezi nimi mohla homosexualita vyskytnout, protože razili názor absolutní změny společenského řádu a smazání rozdílů mezi pohlavími atd. (v exaltovaném pojetí návratu do ráje), hlavní problém byl v jejich - pro husity a Žižkovu stranu bludném - učení odvrhujícím veškeré svátosti, tvrzení o neustálé přítomnosti boží ve všem (panteistické tendence) a sebezbožštění. šlo vskutku o blouznivecké zvrhnutí radikálního křídla Tábora, které vedl Petr Kániš. Toto extrémistické křídlo bylo z táborské obce vypuzeno a rozštěpilo se samo na několik proudů, mezi nimi bylyi jak adamité, tak pikardi, u kterých nedošlo k sexuálním výstřelkům toho druhu. V klokotské faře byli upáleni jako bludaři, nikoli jako homosexuálové. Podobně byli táborskými (za velkých ztrát) dobyti a upáleni pikardi v tvrzi Ostrov u Hamru. Adamité a pikardi nepředstavují radikální křídlo táborské obce, ale extrémní výstřelek radikálního křídla. Smrk 31. 8. 2008, 16:06 (UTC)

Nebojte se a opravte to přímo v textu. Nezapomeňte tvrzení doložit relevantní literaturou nebo webem.--Juan de Vojníkov 31. 8. 2008, 17:38 (UTC)
Provedl jsem opravu vyhozením alespoň nejkřiklavějších neověřených věcí a ne-NPOV textu. Ceplm (diskuse) 24. 8. 2015, 12:21 (CEST)Odpovědět