Červený kopec (Bobravská vrchovina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Červený kopec

Vrchol317 m n. m.
Poloha
StátČesko
Souřadnice
Červený kopec
Červený kopec
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Červený kopec je vrch v Brně, v jehož jihovýchodní části se nachází stejnojmenná národní přírodní památka. Kopec se zvedá jihozápadně od středu města, mezi řekou Svratkou na severu, čtvrtí Štýřice na východě a Bohunicemi na jihozápadě. Do údolí Svratky spadá velmi příkře, s převýšením přes 100 metrů. Má dva vrcholy, jižní, nacházející se v katastru Bohunice, dosahuje nadmořské výšky 317 m, severní (v katastru Štýřic) pak má 309 m n. m.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Název kopce poprvé zmiňují berní kniha z roku 1343 a pamětní knize z roku 1345 v souvislosti s vinicí zvanou Rotnperch, Rotter Berg či Roten.[1][2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kopec je pokryt převážně zahrádkami, příkrý severní svah je zalesněný, místy skalnatý (Mahenova stráň), jihovýchodní úbočí má stepní charakter a na severovýchod zasahuje zástavba brněnské čtvrti Štýřice, včetně Kamenné kolonie. K ní přiléhá pobočný vrchol Červená skála, vysoký asi 260 metrů. Mezi ní a vlastním Červeným kopcem se nachází ulice Červený kopec s areálem bývalé stejnojmenné nemocnice. Veřejná hromadná doprava je sem zajišťována autobusovou linkou 82. Po severní straně Červeného kopce vede zelená turistická značka.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dějiny Brna. Příprava vydání JAN, Libor. Svazek 2. Středověké město. Brno: Statutární město Brno, 2013. 1071 s. ISBN 978-80-86736-25-9. S. 480. 
  2. POŠVÁŘ, Jaroslav. Brněnské vinice a brněnské viniční právo. Brno v minulosti a dnes: sborník příspěvků k dějinám a výstavbě Brna. 1989, čís. 1, s. 97–112. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]