Zvedák (box)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zvedák je druh spodního úderu[1] v boxu a kickboxu, jenž obvykle směřuje na soupeřovu bradu. K boxerům s tvrdým zvedákem se řadili Mike Tyson, Manny Pacquiao či Roy Jones mladší.[2]

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Útočník zahajuje pohyb v základním postoji, z něhož dochází k poklesu přední ruky směrem k břichu a po obloukové trajektorii se pěst přibližuje k protivníkově bradě. Ohnutá zadní ruka přitažená k tělu má za úkol ochránit oblast brady. Pohyb horní končetiny je doprovázen rotací trupu, při níž se posunuje dopředu přední bok. Po udeření dochází k co nejrychlejšímu návratu ruky a trupu do základního postoje, případně postavení ve krytu.[1]

Rotace trupu i chodidla přední nohy je důležitá pro udělení vyšší síly úderu. Dobře mířený zvedák může skončit knockoutem protivníka.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b VÍT, Michal; REGULI, Zdenko. Spodní údery – uppercut/zvedák [online]. Fakulta sportovních studií Masarykovy univerzity [cit. 2014-09-28]. Dostupné online. 
  2. Mike Tyson, Roy Jones Jr and the Top 20 Uppercuts in Boxing History (With Video). Bleacher Report [online]. 2011-04-13 [cit. 2014-09-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]