Zmeinogorsk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zmeinogorsk
Змеиногорск
Zmeinogorsk – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška450 m n. m.
StátRuskoRusko Rusko
Federální okruhSibiřský
KrajAltajský
Zmeinogorsk
Zmeinogorsk
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha56,4 km²
Počet obyvatel9 410 (2021)[1]
Hustota zalidnění166,8 obyv./km²
Správa
Vznik1736
Telefonní předvolba38587
PSČ658480
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zmeinogorsk (rusky Змеиногорск) je město v Altajském kraji v Ruské federaci. Při sčítání lidu v roce 2010 měl bezmála jedenáct tisíc obyvatel.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Zmeinogorsk leží na Korboliše, přítoku Giljovské přehrady na Aleji v povodí Obu. Od Barnaulu, správního střediska kraje, je vzdálen přibližně 270 kilometrů jihozápadně.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

V roce 1735 zde bylo objeveno stříbro a v následujícím roce byl vybudován důl a hornická osada. V roce 1754 zde začal působit Ivan Ivanovič Polzunov, který zde vybudoval pilu. V roce 1757 byla postavena dřevěná pevnost. V letech 1763–1798 zde působil Kozma Dmitrijevič Frolov, který zde nechal vybudovat velkou vodní nádrž na pomoc těžbě a odvodňování dolu. Jeho syn, Pjotr Kozmič Frolov, zde vybudoval litinovou koněspřežnou dráhu spojující důl s dva kilometry vzdálenou hutí. Zdejší důl představoval až do poloviny 19. století významnou roli v rámci ruské těžby stříbra – zhruba polovina stříbra vytěženého z Altaje pocházela právě odtud. Místo proto navštěvovali i zahraniční vědci, mj. Peter Simon Pallas, Alexander von Humboldt, Carl Friedrich von Ledebour, Alexander von Bunge a Ivan Petrovič Kulibin.

Koncem 19. století bylo ovšem ložisko vyčerpáno a tím ztratilo celé sídlo svůj hlavní význam. Nový rozmach těžby nastal až ve dvacátých a třicátých letech 20. století, kdy se zde začínají těžit rudy obsahující olovo, zinek a měď. S těžbou získal Zmeinogorsk opět na významu a v roce 1952 získal status města.

Rodáci[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Smeinogorsk na německé Wikipedii.

  1. Таблица 5. Численность населения России, федеральных округов, субъектов Российской Федерации, городских округов, муниципальных районов, муниципальных округов, городских и сельских поселений, городских населенных пунктов, сельских населенных пунктов с населением 3000 человек и более [online]. [cit. 2022-09-01]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2022-09-01. .

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]