Zasloužilý pracovník veterinárního lékařství Ukrajiny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zasloužilý pracovník veterinárního lékařství Ukrajiny
Заслужений працівник ветеринарної медицини України
Uděluje

Ukrajina
Typ čestný titul
Založeno 15. listopadu 2001
Stát UkrajinaUkrajina Ukrajina
Způsobilost občané Ukrajiny, cizinci i lidé bez státní příslušnosti
Uděluje se za zásluhy ve veterinárním a hygienickém dohledu, za zásluhy v boji proti infekčním nemocem a za další zásluhy o tento obor
Status dosud udílen

Zasloužilý pracovník veterinárního lékařství Ukrajiny (ukrajinsky Заслужений працівник ветеринарної медицини України) je státní vyznamenání Ukrajiny založené roku 2001. Udílen je v souladu se zákonem Ukrajiny O státních vyznamenáních Ukrajiny.

Historie a pravidla udílení[editovat | editovat zdroj]

Čestný titul Zasloužilý pracovník veterinárního lékařství Ukrajiny založila Nejvyšší rada Ukrajiny zákonem č. 2775-III O změnách ukrajinského zákona o veterinárním lékařství ze dne 15. listopadu 2001.[1] Tento zákon tak pozměnil zákon č. 1549-III O státních vyznamenáních Ukrajiny ze dne 16. března 2000.[2] Udělení čestného titulu se provádí dekretem prezidenta Ukrajiny. Lze jej udělit občanům Ukrajiny, cizincům i osobám bez státní příslušnosti. Nelze jej však udělit posmrtně.

Podle zákona O čestných titulech Ukrajiny ze dne 29. června 2001 (ve znění ze dne 30. dubna 2002) se tento čestný titul udílí specialistům a zaměstnancům veterinárního lékařství v podnicích, institucích a dalších organizacích bez ohledu na jejich vlastnictví. Udílen je za významné úspěchy při provádění státní veterinární a hygienické kontroly a dohledu nad kvalitou a bezpečností potravin a potravinářských surovin, za ochranu Ukrajiny před infekčními chorobami a za zásluhy při jejich léčbě, stejně jako za implementaci vědeckých novinek do veterinární praxe.[3][4]

Popis odznaku[editovat | editovat zdroj]

Odznak se svým vzhledem podobá dalším odznakům čestných ukrajinských titulů v kategorii zasloužilý. Odznak má tvar oválného věnce spleteného ze dvou větviček vavřínových listů. Ve spodní části jsou větvičky spojeny stuhou. Uprostřed odznaku je nápis Заслужений працівник ветеринарної медицини. V horní části je věnec přerušen státním znakem Ukrajiny. Všechny nápisy i motivy jsou na odznaku vyraženy. Na zadní straně je spona umožňující jeho připnutí k oděvu. Odznak je vyroben ze stříbra.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Заслуженный работник ветеринарной медицины Украины na ruské Wikipedii a Заслужений працівник ветеринарної медицини України na ukrajinské Wikipedii.

  1. Про внесення змін до Закону України "Про ветеринарну медицину". Офіційний вебпортал парламенту України [online]. [cit. 2021-08-12]. Dostupné online. (ukrajinsky) 
  2. Про державні нагороди України. Офіційний вебпортал парламенту України [online]. [cit. 2021-08-12]. Dostupné online. (ukrajinsky) 
  3. Про почесні звання України. Офіційний вебпортал парламенту України [online]. [cit. 2021-08-12]. Dostupné online. (ukrajinsky) 
  4. a b Про внесення змін до Указу Президента України "Про почесні звання України". Офіційний вебпортал парламенту України [online]. [cit. 2021-08-12]. Dostupné online. (ukrajinsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]