Zasloužilý pracovník civilní obrany Ukrajiny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zasloužilý pracovník civilní obrany Ukrajiny
Заслужений працівник цивільного захисту України
Uděluje

Ukrajina
Typ čestný titul
Založeno 20. ledna 2010
Stát UkrajinaUkrajina Ukrajina
Způsobilost občané Ukrajiny, cizinci i lidé bez státní příslušnosti
Status dosud udílen
Statistiky
Poprvé uděleno 17. září 2012
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Zasloužilý pracovník civilní obrany Ukrajiny (ukrajinsky Заслужений працівник цивільного захисту України) je čestný titul Ukrajiny založený roku 2010. Poprvé byl udělen v roce 2012. Udílen je v souladu se zákonem Ukrajiny O státních vyznamenáních Ukrajiny.

Historie a pravidla udílení[editovat | editovat zdroj]

Čestný titul Zasloužilý pracovník civilní obrany byl založen dne 20. ledna 2010. Může být udělen občanům Ukrajiny, cizincům i lidem bez státní příslušnosti, nelze jej však udělit posmrtně.[1]

Poprvé byl tento čestný titul udělen 17. září 2012. Oceněni jím byli generálmajor civilní obrany Nikolaj Ivanovič Golovaš, generálmajor civilní obrany Sergej Jurijevič Dmitrovski a plukovník ve výslužbě Nikolaj Semjonovič Kusenko.[2]

Popis odznaku[editovat | editovat zdroj]

Odznak se svým vzhledem podobá dalším odznakům čestných ukrajinských titulů v kategorii zasloužilý. Odznak má tvar oválného věnce spleteného ze dvou větviček vavřínových listů. Ve spodní části jsou větvičky spojeny stuhou. Uprostřed odznaku je nápis Заслужений працівник цивільного захисту. V horní části je věnec přerušen státním znakem Ukrajiny. Všechny nápisy i motivy jsou na odznaku vyraženy. Na zadní straně je spona umožňující jeho připnutí k oděvu. Odznak je vyroben ze stříbra.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Про почесні звання України. Офіційний вебпортал парламенту України [online]. [cit. 2021-05-26]. Dostupné online. (ukrajinsky) 
  2. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 545/2012 - Офiцiйне представництво Президента України. web.archive.org [online]. 2012-09-20 [cit. 2021-08-11]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-09-20.