Zadný potok (přítok Olšavy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zadný potok (přítok Olšavy)
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Délka toku4,7 km
SvětadílEvropa
Zdrojnice
Ústí
Protéká
SlovenskoSlovensko Slovensko (Košický kraj)
Úmoří, povodí
Bodva
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zadný potok je potok v regionu Turňa, v západní části okresu Košice-okolí. Je to pravostranný přítok Olšavy, měří 4,7 km a je tokem VI. řádu.

Pramen[editovat | editovat zdroj]

Pramení ve Volovských vrších, v podcelku Kojšovská hoľa, na jihojihozápadním úbočí Lazů (771,6 m n. m.) v lokalitě Rinolta, v nadmořské výšce přibližně 530 m n. m.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Od pramene teče zprvu jihojihozápadním směrem katastrálním územím obce Poproč, následně vtéká do Košické kotliny, do podcelku Medzevská pahorkatina, kde se v lokalitě Brezinka stáčí jihojihovýchodním směrem. Dále protéká územím západně od Poproče, nedaleko místního zemědělského družstva přibírá levostranný přítok (2,6 km) z jižního svahu Lazů, pak se na dvou krátkých úsecích rozvětvuje na dvě ramena a opět zleva přibírá přítok (2,3 km) z lokality Rúbanisko (místně nazývaný Hankov jarok), který severojižním směrem teče intravilánem Poproče. Na dolním toku už teče katastrálním územím obce Jasov, stáčí se na jih a na severním okraji intravilánu této obce ústí v nadmořské výšce cca 268 m n. m. do Olšavy.

Jiné názvy[editovat | editovat zdroj]

  • Zadný potočok
  • Lanz

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zadný potok (prítok Olšavy) na slovenské Wikipedii.