Wikipedista:Vnevyhosteny/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

FAST TCP (psáno také FastTCP) je algoritmus zamezující přetížení zejména na velké vzdálenosti s velkou dobou odezvy. Byl vyvinut v Netlabu, Kalifornským technologickým institutem. Nyní komercializovaný FastSoft. V roce 2012 byl FastSoft zakoupen Akamai Technologies. [1]

FastTCP je kompatibilní s existujícími TCP algoritmy. Vyžaduje pouze modifikace počítače, který odesílá data.

Název[editovat | editovat zdroj]

Název FAST je rekurzivní zkratka pro FAST AQM Scalable TCP, přičemž AQM je aktivní řízení fronty a TCP je Transmission Control Protocol.

Principy fungování[editovat | editovat zdroj]

Cílem kontroly zahlcení je regulovat rychlost, s jakou jsou data přenášena, v závislosti na kapacitu počítačové sítě a rychlosti přenosu ostatních uživatelů. Podobně jako TCP Vegas, využívá FastTCP[2][3] prodlevu fronty namísto ztráty paketů.

Většina řídících algoritmů detekují přetížení a zpomalení, když zjistí, že dochází ke ztrátám paketů a snižují rychlost v závistlosti na pravděpodobnosti ztráty paketů. To přináší dvě nevýhody. Jednak je zapotřebí nízká pravděpodobnost ztráty paketů, aby byla zaručena vysoká rychlost přenosu. Například TCP Reno vyžaduje velmi nízkou pravděpodobnost ztráty, dokonce i nové algoritmy, jako je HTPC, BIC TCP a HSTCP vyžadují nížší ztrátovost, než poskytuje většina bezdrátových sítí WAN. Kromě toho, ztráta paketů není jediným ukazatelem přetížení sítě. Velmi důležitým ukazatelem přetížení je zpoždění paketů.

Tok FastTCP se snaží udržovat konstantní počet paketů ve frontě sítě. Počet paketů ve frontě se odvíjí od rozdílů pozorovaného obousměrného zpoždění (RTT) a základního RTT. Základní RTT je definován jako minimální pozorované RTT pro připojení. Pokud je ve frontě málo paketů, pak se rychlost odesílání zvyšuje, naopak, jestliže je ve frontě příliš paketů, je rychlost snížena. FastTCP je v tomto ohledu velmi podobné TCP Vegas.

Rozdíl mezi TCP Vegas a FastTCP je v tom, jak nákladá algoritmus s rychlostí v závislosti počtu paketů ve frontě. TCP Vegas provádí změny rychlosti o přesně definové velikosti. Naproti tomu FastTCP dělá změny o velikosti, kterou určuje to, jak se systém blíží předurčenému stavu. To zaručuje větší stabilitu a rychlost konvergence.

Duševní vlastnictví[editovat | editovat zdroj]

Narozdíl od většiny TCP algoritmů je FastTCP hráněno několika patenty. [4][5] Namísto dodržení normalizace IETF, tvůrci FastTCP, především Steven H. Low a Cheng Jin, se snažili komercializace skrze společnost FastSoft. V současné době FastSoft nabízí 1-Unit rack, který může být nasazený bez dodatečných softwarových a hardwarových úprav potřebných na straně klienta a poskytovatele.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. YOUNG, Jeff. Akamai Acquires FastSoft [online]. 2012-09-13 [cit. 2012-09-13]. Dostupné online. 
  2. NICK, Barone; JIN, CHENG; LOW, STEVEN H. AND HEGDE, SANJAY. FAST TCP: motivation, architecture, algorithms, performance. IEEE/ACM Trans. on Networking. 2006, s. 1246–1259. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2006-09-06. DOI 10.1109/TNET.2006.886335. 
  3. JIN, Cheng; WEI, D.; LOW, S.H.; BUNN, J.; CHOE, H.D.; DOYLE, J.C.; NEWMAN, H. FAST TCP: from theory to experiments. IEEE Network. 2005, s. 4–11. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2006-05-12. DOI 10.1109/MNET.2005.1383434. 
  4. JIN, Cheng; LOW, STEVEN H.; WEI, XIAOLIANG. Method and apparatus for network congestion control [online]. United States Patent & Trademark Office, 2005-01-27 [cit. 2006-11-05]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  5. JIN, Cheng; LOW, STEVEN H.; WEI, DAVID X.; WYDROWSKI, BARTEK; TANG, AO; CHOE, HYOJEONG. Method and apparatus for network congestion control using queue control and one-way delay measurements [online]. United States Patent & Trademark Office, 2006-03-09 [cit. 2006-11-05]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]