Wikipedista:Verunela/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vydírání[editovat | editovat zdroj]

Vydírání je trestný čin podle § 175 českého trestního zákoníku, který spočívá v použití násilí, případně jen pohrůžky násilí či jiné těžké újmy tak, že oběť je donucena něco konat, opominout nebo strpět. Tím je omezena ve svém svobodném rozhodování.[1]

Svobodné rozhodování je chráněným zájmem člověka. Objektivní stránka spočívá v tom, že pachatel nutí jiného, aby něco konal, opominul nebo trpěl. (Například přepadená žena je útočníkem donucena k orálnímu sexu, majitel obchodu je pod hrozbou zničení svého majetku, donucen platit vyděračům tzv. „výpalné“, studenti, resp. Učni nižších ročníků jsou šikanováni svými staršími spolužáky apod.).“[2] Po subjektivní stránce se vyžaduje úmysl.[3]

Kromě přímého použití fyzické síly nebo i jen pohrůžky bezprostředního násilí může být vydíráním také hrozba způsobení závažné majetkové škody či újmy na osobních právech, cti nebo pověsti. Musí však jít o jednání neoprávněné, vydíráním není např. pohrůžka exekucí, pokud dlužník včas neuhradí svůj dluh.[4]

Vydírání patří mezi trestné činy proti svobodě a lidské důstojnosti tak jako Omezování osobní svobody (231 TrZ), Loupež (§ 234 TrZ), Porušování domovní svobody (§238 TrZ) aj.


Tresty za vydírání[editovat | editovat zdroj]

(1) Kdo jiného násilím, pohrůžkou násilí nebo pohrůžkou jiné těžké újmy nutí, aby něco konal, opominul nebo trpěl, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až čtyři léta nebo peněžitým trestem.

(2) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny,

b) spáchá-li takový čin nejméně se dvěma osobami,

c) spáchá-li takový čin se zbraní,

d) způsobí-li takovým činem značnou škodu,

e) spáchá-li takový čin na svědkovi, znalci nebo tlumočníkovi v souvislosti s výkonem jejich povinnosti, nebo

f) spáchá-li takový čin na jiném pro jeho skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že je skutečně nebo domněle bez vyznání.

(3) Odnětím svobody na pět až dvanáct let bude pachatel potrestán,

a) způsobí-li takovým činem těžkou újmu na zdraví,

b) spáchá-li takový čin v úmyslu umožnit nebo usnadnit spáchání trestného činu vlastizrady (§ 309), teroristického útoku (§ 311) nebo teroru (§ 312), nebo

c) způsobí-li takovým činem škodu velkého rozsahu.

(4) Odnětím svobody na osm až šestnáct let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 smrt.

(5) Příprava je trestná.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. § 175 zákona č. 40/2009 Sb., občanský zákoník, dále jen „OZ“.
  2. ŠÍMA, Alexander a Milan SUK. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy: [učebnice pro střední a vyšší odborné školy]. 2. vyd. Praha: C.H. Beck, 1998. Beckovy učební texty.
  3. ŠÍMA, Alexander a Milan SUK. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy: [učebnice pro střední a vyšší odborné školy]. 2. vyd. Praha: C.H. Beck, 1998. Beckovy učební texty.
  4. Šámal, Pavel a kol. Trestní zákoník. Komentář. 2. vyd., Praha: C. H. Beck, 2012, ISBN 978-80-7400-428-5. S. 1752, 1753.
  5. Zákony II ..: sborník úplných znění zákonů obchodního, občanského a trestního práva a souvisejících předpisů platných k .. Český Těšín: Poradce, 1998. ISSN 1802-8276.

Související články[editovat | editovat zdroj]


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]