Wikipedista:Vavroch/Monopost

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Monopost (angl. single-seater) je jakýkoli jednomístný sportovní či závodní automobil. Obvykle se jedná o vůz s otevřenou kabinou a nekrytými koly, ale není to podmínkou. Ačkoli existují i monoposty schválené pro provoz na veřejných komunikacích (např. BAC Mono), ve většině případů se jedná o vozy závodní, a to jak silniční, tak terénní.

Jako monopost lze v obecném slova smyslu označit jakýkoli stroj s místem pouze pro řidiče/pilota. Slovo monopost je nejvíce spjato a často i chybně zaměňováno se slovem formule.

Ačkoli definici monopostu odpovídají i motokáry, obvykle do této kategorie řazeny nejsou.

Etymologie[editovat | editovat zdroj]

Slovo monopost má původ v italském „monoposto“ znamenajícím „jednomístný“.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Monopost se ze své podstaty zrodil jako závodní speciál – pro běžné účely je takový koncept vozu spíše nepraktický. Prvními monoposty byly rekordní vozy jako např. Jenatzyho elektrický La Jamais contente („Nikdy spokojená“) z roku 1899. Dalším raným monopostem byl např. vítěz prvního ročníku závodu 500 mil Indianapolis z roku 1911 Marmon Wasp. Charakter většiny raných automobilových závodů i pravidla však vyžadovaly, aby společně s pilotem jezdil ve voze i mechanik – většina raných vozů tak měla dvě sedačky. Jak se ale závody postupně měnily, tato potřeba odpadla. V závodech Grand Prix se tak stalo již ve 20. letech, ale vozy musely mít stále dvě sedačky. Prvním skutečným monopostem v závodech Grand Prix se roku 1931 stala Alfa Romeo Tipo A. V této době došlo k definitivnímu oddělení specializovaných vozů stavěných čistě pro závody (tedy monopostů) a vozů, které svůj původ odvozovaly od běžných silničních strojů. Z prvně jmenované kategorie později vzešla Formule 1, ta druhá je spjatá např. se závodem 24 hodin Le Mans.

Design[editovat | editovat zdroj]

Monopost je nejspecializovanější závodní automobil, který obvykle nemá žádnou návaznost na běžný civilní stroj. Od základů je stavěný pro účely závodění a veškerý jeho funkční design je podřízen cíli být na závodní trati co nejrychlejší. Monopost má ideální rozložení váhy, neboť pilot i motor sedí obvykle uprostřed (mezi nápravami). Tím se tak liší od moderních „Le Mans prototypů“ (jako je např. Audi R18), které, ač jinak také od základů postavené jako závodní speciály, musejí víceméně ze zvyku stále uchovávat návaznost na cestovní vozy a disponovat alespoň místem pro potenciální montáž sedadla spolujezdce (pilot tak v těchto vozech většinou nesedí zcela uprostřed). Velkou devizou monopostu je nízká hmotnost. Moderní monoposty se též z velké části spoléhají na aerodynamický přítlak generovaný tvarem karoserie a nejrůznějšími aerodynamickými prvky, zejm. velkým předním a zadním spoilerem, které jim dovolují projíždět zatáčky vysokou rychlostí, aniž by došlo ke ztrátě adheze (přilnavosti) pneumatik a následnému smyku.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Kategorie[editovat | editovat zdroj]

Nejtypičtějším a zdaleka nejhoněji zastoupenou kategorií závodů monopostů jsou silniční okruhové formulové závody, kde zdaleka nejpopulárnější kategorií je Formule 1 (dále např. GP2, IndyCar, Formula Renault atd.). Terénními monoposty jsou např. autokrosové buginy či rallye dakar. Specifickou kategorií jsou pak závody dragsterů, kde , typicky na 1/4 míle. Každý závod trvá jen jednotky vteřin, během kterých dosáhnou nejvýkonnější stroje rychlost až přes 500 km/h. Tato disciplína je populární zejm. v USA.