Wikipedista:Tomas Jurik/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nacházíte se na pískovišti wikipedisty Tomáše Juříka. Prosím, needitujte bez svolení tuto stránku! mw.loader.load('//tools.wmflabs.org/cssk/scripts/cssk.js');

Testy odkazů[editovat | editovat zdroj]

[1]

133 (album[editovat | editovat zdroj]

133
InterpretPlus Mínus
Druh albaStudiové album
Vydánokvěten 2000
ŽánryPunk rock
Pop punk
VydavatelstvíUniversal Music
Plus Mínus chronologicky
133
(2000)
Workoholix
(2002)

133 je název debutového alba skupiny Plus Mínus, které vyšlo v květnu 2000.

Tomu předcházel často diskutovaný odchod členů ze skupiny Iné Kafe (Cibi během roku 1999, Dodo a Wayo v lednu 2000). S kapelou Iné Kafe se sice v té době umístili v slovenském slavíku jako Objev roku 1999 a stihli vydat album Čumil, kterého se prodalo přes 17 000 kusů (a v roce 2000 díky němu získalo Iné Kafe v novém složení ocenění jako skokan roku a v celkovém pořadí skončili na 4. místě[2]), ale názorové neshody s Vratkem vedli k odchodu z kapely Iné Kafe a založení vlastní kapely.

Kromě bratrů Doda a Waya se ke kapele připojil i další odpadlík Cibi a také ex-koncertní kytarista Robo.[3] Kapela Plus Mínus tak "vznikla" v únoru 2000 a už během 2 měsíců dala dohromady materiál na svoje debutové album. Po zkušenostech s albem Čumil jej opět vydali v nakladatelství Universal Music a to už v květnu 2000!

Po vydání alba se pak ke kapele připojil další kytarista Lochy[4]. Později ale kapelu opustil zpěvák Cibi.

Kompozice[editovat | editovat zdroj]

Úvodní velmi svižná píseň „Včera som musel byť zlý“ v rychlosti shrnuje, jak špatně to vypadá ráno po velké oslavě. Následující punkový love-song "Figurina" je rozmanitým mixem lyrických částí romantického textu se syrovým punkovým rytmem. Po klidnější písni "Každý den", věnované Britney Spears a několika písních, kde se kapela zamýšlí nad okolním světem „Svetlá farba“, "Názor", „Životný film“, je zařazena hudebně barvitější píseň „Hlúpe balóny“, ve které se přidává i trumpeta a saxofon.

Po odlehčené písni „Choď vpred!“ (aneb ber život s humorem) se kapela znovu věnuje vážnějším tématům - téma smrti v písni „Zážitok?“ a touze o bezproblémový život v "Bezchybný", které podkreslují vážnější tóny a pomalejší rytmus - aby se pak zase zpět vrátila k poblázněné písni se svěrací kazajkou („Kazajka“), opět v živém a rychlém punkovém stylu.

Po pomalejší coververzi „Ľudia 20. storočia“ se zpěvem Richarda Mullera, se objevuje další z rychlejších a energičtějších písní „Len nestíham“, následovaná typickým punkovým protest-songem "War for Money", s rychlým rytmem, silnými bicími a vykřičeným refrénem. Závěrečná píseň „Sám sebou“ se pak naposledy noří do ponurejších barev a snaží se o sebereflexi a zachycení touhy po změně.

Přijetí alba[editovat | editovat zdroj]

Honza Vedral z IDNES.cz hodnotil album takto: "Album vzbudilo v době, kdy vyšlo, slušný ohlas."[5] Zároveň k tomu označil kapelu za existující důkaz "autentické česko-slovenské punkové scény".

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Nejznámější písně z alba "Včera som musel byť zlý" a "Ľudia 20. storočia", byly vydány samostatně jako singly a byly k nim natočeny také videoklipy.

Píseň "Včera jsom musel byť zlý" byla uvedena ve vysílání ČT v pořadu Noc s andělem - Velká noční hudba I., 24.9.2005, kde byl i rozhovor s kapelou Plus Mínus.[6] Píseň se dostala taky na CD s mixem hitů VARIOUS - Skate Party, vydané nakladatelstvím Popron v roce 2003.[7]

Píseň "Ľudia 20. storočia" je coververzí písně skupiny Banket, "Prečo Vy, ľudia 20.storočia máte vždy zachmúrené obočia" z roku 1985. Originální píseň nazpíval Richard Müller a v coververzi od Plus Mínus sám taky hostuje. Richar Muller byl také kmotrem alba. Ve videoklipu "Ľudia 20. storočia" jej však nahradila jeho papírová maketa.

Skladby[8][editovat | editovat zdroj]

Hudbu složili Plus Mínus a texty napsal Dodo, kromě uvedených.

  1. „Včera som musel byť zlý“
  2. „Figurína“ (text: Martin Šebeň)
  3. „Každý deň“ (text: Martin Žúži)
  4. „Svetlá farba“ (text: Wayo)
  5. „Názor“
  6. „Životný film“
  7. „Hlúpe balóny“ (text: Roman Slávik)
  8. „Choď vpred!“
  9. „Zážitok?“
  10. „Bezchybný“ (text: Martin Žúži)
  11. „Kazajka“
  12. „Ľudia 20. storočia“ (hudba: Richard Müller, text: Daniel Mikletič)
  13. „Len nestíham“
  14. „War for Money“ (text: Wayo)
  15. „Sám sebou“

Plus Mínus[editovat | editovat zdroj]

  • Cibi - zpěv, vokály
  • Dodo - bicí, vokály, sbory, zpěv (14)
  • Wayo - basa
  • Robo - kytara

Hosté[editovat | editovat zdroj]

  • Richard Müller - zpěv (12)
  • Peter Opet - trumpeta (2, 3, 7)
  • Peter Hujár - saxofon (3, 7)
  • Sanchéz - kytarové sólo (12)

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku 133 (album) na slovenské Wikipedii.

  1. www.inekafe.sk [online]. www.inekafe.sk [cit. 2016-01-22]. Dostupné online. 
  2. www.forza.sk [online]. www.forza.sk [cit. 2016-02-02]. Dostupné online. 
  3. Music-zone.eu - hudobný portál [online]. Music-zone.eu - hudobný portál, 2013-01-29 [cit. 2016-01-29]. Dostupné online. 
  4. gregi.net - Multikultúrny portál [online]. gregi.net - Multikultúrny portál [cit. 2016-01-26]. Dostupné online. 
  5. iDNES.cz [online]. iDNES.cz [cit. 2016-01-29]. Dostupné online. 
  6. www.ceskatelevize.cz [online]. www.ceskatelevize.cz [cit. 2016-01-29]. Dostupné online. 
  7. S.R.O., NetDirect. Popron [online]. Popron [cit. 2016-01-29]. Dostupné online. 
  8. DAVID.KARAFIAT@SEZNAM.CZ, all: David Karafiát (David Karafiat);. www.diskografie.cz [online]. www.diskografie.cz [cit. 2016-01-26]. Dostupné online. 

[[Kategorie:Údržba:Články s referencemi v nadpisech]] [[Kategorie:Alba Plus Mínus]] [[Kategorie:Debutová alba]] [[Kategorie:Alba roku 2000]]