Wikipedista:Michaela Myskova/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

DavepoMedevac[editovat | editovat zdroj]

DavepoMedevac
Sanitní vůz DavepoMedevac s vrtulníkem Kryštof 05
Sanitní vůz DavepoMedevac s vrtulníkem Kryštof 05
Vznik2011
SídloČesko Rudná, Česko
Souřadnice
PůsobnostČesko
JednatelDavid Veselý
JednatelRobert Löwy
Oficiální webdavepomedevac.cz
Map

DavepoMedevac je zdravotnický holding poskytující zdravotní péči v oborech Přeprava pacientů neodkladné péče, Zdravotnická dopravní služba, Domácí péče, Anesteziologie a intenzivní medicína, Zdravotnické asistence a repatriace.[1]

Součástí zdravotnického holdingu jsou tyto společnosti:

  • Medevac, s.r.o.
  • Medical service Davepo s.r.o.
  • Medevac Trauma Clinic s.r.o.
  • Davepo Lab s.r.o.
  • DAVEPO MEDICAL s.r.o.

Náplň činnosti[editovat | editovat zdroj]

Společnosti Medical service Davepo s.r.o., Medevac, s.r.o. a Medevac Trauma Clinic s.r.o. jsou poskytovateli zdravotní péče v oborech Přeprava pacientů neodkladné péče, Zdravotnická dopravní služba, Domácí péče a Anesteziologie a intenzivní medicína. Jednotlivé společnosti poskytují vybrané zdravotnické služby, na které se zaměřují a specializují. Společnost Davepo Lab s.r.o. se zaměřuje na speciální laboratorní vyšetření z oblasti klinické imunologie, alergologie, mikrobiologie a molekulární medicíny. DAVEPO MEDICAL s.r.o. se specializuje na výzkum, vývoj a inovace v oblasti přírodních věd, zejména přírodních léčiv a potravin.

DavepoMedevac zajišťuje zdravotnickou záchrannou službu na základě smluvního vztahu se Zdravotnickou záchrannou službou Středočeského kraje a Zdravotnickou záchrannou službou Plzeňského kraje o poskytování přednemocniční neodkladné péče. Výjezdová stanoviště skupin rychlé zdravotnické pomoci a rychlé lékařské pomoci jsou v Praze na Bulovce, Žižkově, v Rudné u Prahy, Mostě, Žatci a Mutějovicích u Rakovníka.  

Od začátku roku 2022 jako jediný soukromý poskytovatel v České republice realizuje neonatologické transporty a disponuje dvěma transportními inkubátory. Transporty probíhají ve spolupráci s ÚPMD, Fakultní nemocnice Motol, Nemocnice Hořovice, Všeobecná fakultní nemocnice, Fakultní Thomayerova nemocnice a ZZS HMP. Dále zajišťuje transporty bariatrických, tedy nadměrně hmotných pacientů, se speciální bariatrickou sanitou Mercedes-Benz Sprinter s nosítky Medirol Vivera o nosnosti do 320 kg.

Náplní DavepoMedevac jsou mimo výše zmíněné i zdravotnické asistence a pozemní i letecké repatriace. DavepoMedevac je partnerem nejen všech domácích zdravotních pojišťoven, ale i řady komerčních pojišťoven a asistenčních společností jako AXA Assistance, Allianz, GLOBAL ASSISTANCE a.s. a ERV Evropská pojišťovna.

Zdravotnické asistence zajišťuje již více než 10 let, přičemž první velkou asistencí bylo zajištění Intercontinental Rally v roce 2012. Od té doby zajišťuje zdravotnický dohled převážně v rámci motoristického sportu, kde spolupracuje s Mezinárodní automobilovou federací (FIA),Mezinárodní motocyklovou federací (FIM) a Autoklubem České republiky. Od roku 2014 zajišťuje nepřetržitý provoz zdravotní péče na Autodromu v Mostě, kde se podílí na zajištění komerčních akcí a podniků pod hlavičkou FIA a FIM. Mezi nejznámější podniky, které pravidelně zdravotnicky zajišťuje patří WRC Central European Rally, mistrovství světa superbiků WorldSBK, WRC EKO Acropolis Rally, Evropský šampionát okruhových tahačů FIA European Truck Racing Championship (ETRC), Mezinárodní německý šampionát silničních motocyklů Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft (IDM), závody historických motocyklů Czech Moto Classic a další. Dále zajišťuje zdravotnický dozor na kulturních akcích a při filmovém natáčení, kde spolupracuje se světovými filmovými produkcemi.

Působnost[editovat | editovat zdroj]
Výjezdová stanoviště Poloha Výjezdové skupiny
Rudná u Prahy 50.0252819°N 14.2104781°E 4 RZP, 1 RLP
Praha 8, Bulovka 50.1146500°N 14.4676119°E 2 RZP
Praha 3, Žižkov 50.0887575°N 14.4702844°E 1 RZP
Žatec 50.3762492°N 13.5863125°E 2 RZP
Mutějovice 50.1942833°N 13.7041858°E 1 RZP
Most 50.5198981°N 13.6075308°E 4 RZP

Přeprava pacientů neodkladné péče[editovat | editovat zdroj]

Přepravu pacientů neodkladné péče realizuje v režimu rychlé zdravotnické pomoci (RZP) a rychlé lékařské pomoci (RLP). Posádky vyjíždí z výjezdových stanovišť Rudná, Bulovka, Žižkov, Žatec, Mutějovice a Most. Pro příjem výzev má zřízený dispečink, který funguje v nepřetržitém provozu se sídlem na Žižkově. Zajišťuje přepravu pacientů neodkladné péče, přepravu pacientů mobilní jednotkou intenzivní péče, přepravu neonatologických pacientů transportním inkubátorem, přepravu pediatrických pacientů a přepravu bariatrických pacientů do 320 kg.

Zdravotnická dopravní služba[editovat | editovat zdroj]

Tuto službu poskytuje na základě oprávnění k poskytování Zdravotnické dopravní služby, jejímž účelem je přeprava pacientů mezi poskytovateli nebo k poskytovateli a zpět do vlastního sociálního prostředí, rychlá přeprava zdravotnických pracovníků k zabezpečení neodkladné péče u poskytovatele, přeprava osob včetně zemřelého pacienta související s prováděním transplantací, neodkladná přeprava tkání a buněk určených k použití u člověka, přeprava léčivých přípravků, krve a jejích složek a zdravotnických prostředků nezbytných pro poskytnutí neodkladné péče nebo přeprava dalšího biologického materiálu.[2]

Pediatrické a neonatologické transporty[editovat | editovat zdroj]

Začátkem roku 2022 společnost do svých služeb zařadila provoz pediatrických a neonatologických transportů v rámci PPNP. Jako jediný soukromý poskytovatel v České republice disponuje dvěma transportními inkubátory. Posádky vyjíždí z výjezdového stanoviště Rudná u Prahy a v nepřetržitém provozu jsou k dispozici 1 posádka RZP a 1 posádka RLP. Transporty probíhají ve spolupráci s Nemocnice Hořovice, ÚPMD, Fakultní nemocnice Motol, Nemocnice Slaný, Všeobecná fakultní nemocnice, Fakultní Thomayerova nemocnice.

Transportní inkubátory využívané pro převoz neontologických pacientů

Transporty v režimu RZP/RLP:

  • přeprava dětských pacientů neodkladné péče v režimu RZP/RLP
  • přeprava dětských pacientů v kritickém stavu mobilní jednotkou intenzivní péče
  • přeprava dětských pacientů v rámci paliativní péče
  • přeprava novorozenců transportním inkubátorem
  • repatriace dětských a neonatologických pacientů

Díky své specializaci spojilo své síly s neziskovou organizací Nedoklubko, která se zaměřuje na podporu novorozeneckých oddělení a pomoc rodinám s předčasně narozenými dětmi. Pomoc spočívá převážně v zajištění transportu nedonošených miminek za pomoci transportního inkubátoru, zajištění zdravotního dozoru na akcích Nedoklubka, případně v zajištění repatriací předčasně narozených miminek v zahraničí zpět do vlasti.

Zdravotnické asistence[editovat | editovat zdroj]

Služby zdravotnických asistencí poskytuje již více než 10 let. Milníkem pro toto odvětví bylo zajištění zdravotnického dozoru na Intercontinental Rally v roce 2012. Od tohoto ročníku se podíleli na dalších závodech Intercontinental Rally až do roku 2017. V průběhu těchto let se DavepoMedevac jako poskytovatel zdravotnických asistencí dostal do povědomí širší veřejnosti a pořadatelů motoristických závodů a navázal spolupráci s mnoha organizátory. Dlouhodobě spolupracuje a podílí se na závodech pod hlavičkou FIA, FIM a Autoklubu České republiky. Mezi závody, které pravidelně zajišťuje se řadí: WRC EKO Acropolis Rally, WRC Central European Rally, WorldSBK Czech rouna, Greece Rally, Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft, NASCAR Whelen Euro Series, FIA European Truck Racing Championschip, Hellas Rally Raid, seriál závodů OffROAD Maraton, KOWAX Valašská Rally Valmez, Rally Šumava Klatovy, LAK Racing Rally Plzeň, MMČR motokrosu juniorů, Olympia Rally, Rally Pačejov a další.

Zdravotnické zajištění v motoristickém sportu

Mezi největší zdravotnické asistence jistě patří kompletní zdravotnické zajištění mistrovství světa superbiků WorldSBK, které se od roku 2021 jezdí na okruhu Autodrom Most. Počas celého závodu, včetně tréninkových dnů, je po areálu rozmístěno 5 posádek RV, 8 posádek RZP, 1 posádka LZS Královéhradeckého kraje a 16 groundpostů. V pohotovosti je po celou dobu medical centrum s možností okamžité diagnostiky a případného využití lůžek intenzivní péče a na polygonu ve fan zóně je pro diváky připravena mobilní ošetřovna se 2 posádkami RLP.

V roce 2023, kdy se vůbec poprvé jel seriál mistrovství světa WRC na území třech států, včetně České republiky, kompletně zdravotnicky zajišťoval celý průběh na našem území. Jednalo se o 2 závodní dny, během kterých probíhaly rychlostní zkoušky ve Velké Chuchli v Praze, Klatovech, Vlachově Březí, Zvotokách a Šumavských Hošticích a během kterých asistovalo celkem 11 posádek RV a 12 posádek RZP.

Mimo motoristický sport zajišťuje také zdravotnický dohled při filmovém natáčení. Mezi filmové projekty, na kterých se podíleli, patří například Spiderman, The Gray Man, Žižka, Pepa, Foundation, Extraction 2, Nebezpečné známosti, A boy called Christmas, Westernstory, Knightfall 1 a 2, Das Boot 1 a 2, Jojo Rabbit, The wheel of time, World on Fire, Devil, Dangerous Liaisons, Chevalier a mnoho dalších.

Lékařská návštěvní služba[editovat | editovat zdroj]

Pro samoplátce nabízí zdravotní péči v domácím prostředí pacienta. Tuto službu nabízí v nepřetržitém provozu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. K pacientům dle potřeby vyjíždí lékaři s odbornostmi v chirurgii, interní medicíně a praktickém lékařství. Na místě je možné několik vyšetření, například CRP pro zánětlivé procesy, diagnostika infekcí močových cest, dvanáctisvodové EKG nebo antigenní testy pro diagnostiku Covid-19.

Repatriace[editovat | editovat zdroj]

Mezi činnosti společnosti patří repatriace pacientů, které realizuje ve spolupráci se smluvními komerčními pojišťovnami a nabízí i možnost repatriace pro samoplátce. Přeprava pacienta, včetně rodinných příslušníků, může být zajištěna pozemní cestou po celé Evropě a letecky komerčními lety nebo letovými speciály v rámci intenzivní péče po celém světě.

Je smluvním partnerem:

Anesteziologie a intenzivní medicína[editovat | editovat zdroj]

Koncem roku 2023 společnost rozšířila své portfolio o služby anestezie a analgosedace převážně pro potřeby ambulantní či jednodenní zdravotní péče. K výkonům používá anesteziologické přístroje Dräger. V tuto dobu spolupracuje s renomovaným stomatologickým centrem CLINIQ Dejvice, kde poskytují komplexní péči jak dospělým, tak dětským pacientům. Své služby anestezie a analgosedace poskytuje v oborech stomatologie, stomatochirurgie, gynekologie, IVF, chirurgie a další.

Krizová připravenost a intervence[editovat | editovat zdroj]

DavepoMedevac má zřízený tým pro specializované činnosti (TPSČ), který je pravidelně školený pro řešení mimořádných událostí a poskytnutí součinnosti s IZS. Tým je složen z řidičů ZZS s praxí v řízení v těžkém terénu, zdravotnických záchranářů, lékaře a krizového interventa. V rámci svého týmu pro specializované činnosti se zaměřuje na následující oblasti krizové připravenosti:

  • specializované transporty PPNP – transporty mobilní jednotkou intenzivní péče v rámci critical care, pediatrické a neonatologické transporty, transporty bariatrických pacientů do 320 kg a přeprava pacientů s vysoce nakažlivou nemocí,
  • zdravotnické asistence – členové TPSČ jsou školeni a certifikováni pro extrikaci závodníků v motoristickém sportu, včetně rally, závodů na okruhu a v rámci elektromobility,
  • odstraňování následků mimořádných událostí – TPSČ je připraveno nasadit speciální techniku pro řešení mimořádných událostí a poskytnout součinnost integrovanému záchrannému systému,
  • aktivní účast na cvičení a vzdělávání – členové TPSČ se podílejí na společných cvičeních se zdravotnickými záchrannými službami, IZS, FIA, FIM a jsou vzděláváni dle interních směrnic DavepoMedevac.

Pro specializované činnosti má vlastní technické vybavení, mezi které patří například dvě mobilní ošetřovny raněných (tzv. moduly), terénní sanitní automobil Toyota LC 79, terénní automobil Ford Raptor, záchranářská čtyřkolka, UTV Polaris Ranger, radiostanice, mobilní převaděč, satelitní telefony, vybavení pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou, vybavení pro vodní záchranu, energocentrály, dron a vybavení pro týlové zabezpečení.

V rámci krizové připravenosti spolupracuje na základě smluvního vztahu s:

Laboratoře[editovat | editovat zdroj]

Společnost Davepo Lab s.r.o. se zabývá speciálními laboratorními vyšetřeními. Disponuje oprávněním k poskytování zdravotních služeb v oborech lékařská mikrobiologie, klinická alergologie a imunologie a povolením k vyšetřování SARS-CoV-2. Testuje potravinové intolerance z krevního séra systémem FOX, který detekuje IgG protilátky proti 286 potravinovým zdrojům a alergie metodou ALEX, který detekuje IgE protilátky proti 295 specifickým alergenům. Svoji laboratoř provozuje na adrese Jeseniova 101, Praha Žižkov.

Školící činnost[editovat | editovat zdroj]

V rámci poskytovaných služeb dále uskutečňuje školení první pomoci včetně práce s automatickým externím defibrilátorem. Školení je koncipováno jak pro jednotlivce tak skupiny a přizpůsobeno danému kolektivu školených. Společnost Medical service Davepo s.r.o. je akreditovaným zařízením, kterému byl udělena akreditace Ministerstva zdravotnictví k uskutečňování vzdělávacího programu Řidič zdravotnické dopravní služby s maximálním počtem 10 frekventantů na kurz.

Vzdělávání[editovat | editovat zdroj]

Zaměstnanci DavepoMedevac jsou pravidelně školeni v rámci svého zaměření. Účastní se pravidelných školení kardiopulmonální resuscitace, školení v rámci automotosportu pořádané ve spolupráci s Autoklubem České republiky, školení specializované pro neonatologické a pediatrické týmy zaměřené na novorozeneckou a pediatrickou péči. V rámci vzdělávání se zdravotníci dále účastní odborných kongresů a konferencí.

V roce 2023 se ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou hlavního města Prahy, Policií České republiky, Hasičským záchranným sborem České republiky, Českým červeným křížem a Záchrannou službou ASČR účastnily týmy výjezdových skupin DavepoMedevac součinnostních cvičení složek IZS s názvy GOLEM a AMOK.

V roce 2019 se umístil na 2. místě v Zimním Rallye Rejvíz v kategorii (Mezi)národní soutěž RZP/PARA a v roce 2023 na mezinárodní odborné soutěži Rallye Rejvíz na 4. místě v kategorii RLP FS 2023.

Vozový park[editovat | editovat zdroj]

Vozový park není unifikovaný. Pro zajištění rychlé zdravotnické pomoci využívá především vozy Mercedes-Benz Sprinter 316 CDI. K sekundárním transportům využívá vozy Mercedes-Benz Sprinter 419 CDI. Dále má plně vybavené vozy pro realizaci neonatologických transportů MAN TGE, Mercedes-Benz Sprinter Profile II a Mercedes-Benz Sprinter 319 CDI. Na zdravotnické asistence a repatriace využívá převážně vozy Volkswagen Amarok, Ford Ranger, Volvo XC70, Volvo XC90 a pro dostupnost v těžce přístupném terénu vlastní záchranářské UTV. Svá vozidla také pronajímá štábům pro natáčení filmů, hudebních videoklipů či televizních seriálů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DavepoMedevac - Medical Transport. DavepoMedevac [online]. [cit. 2024-01-02]. Dostupné online. 
  2. INFO@AION.CZ, AION CS-. 372/2011 Sb. Zákon o zdravotních službách. Zákony pro lidi [online]. [cit. 2024-01-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Oficiální stránky DavepoMedevac