Přeskočit na obsah

Wikipedista:MarBlo/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
General Information about Caedrel
Biography
Full nameMarc Robert Lamont
Birth date29.12.1994
Birth placeUnited Kingdom
NationalityBritish
Twitterx.com/Caedrel/
Twitchwww.twitch.tv/caedrel
Youtubewww.youtube.com/caedrel
Instagramwww.instagram.com/caedrel/


Marc "Caedrel" Lamont celým jménem Marc Robert "Caedrel" Lamont bývalí profesionální hráč hry League of Legends, komentátor, analytik a nyní streamer na Twitchi pro esportovou organizaci FNATIC[1]. Jeho přezdívka Caedrel pochází z roku 2014, kdy jeden z jeho online kamarádů se kterým tehdá hrával World of Warcraft, mu začal přezdívat Caedrel. Marc je především velmi známý díky jeho hlubokým znalostem hry League Of Legends, jeho poutavé osobnosti, či zábavném komentování nebo jeho občasnými vtipnými komentáři. Marc bezpochybně zanechal velký dopad na celou League Of Legends komunitu. Byl take několikrát nominován pro různé esportové ocenění, zatím žádné ocenění ovšem nezískal.[2]

Osobní život[3][editovat | editovat zdroj]

Narodil se 19. března 1998 v anglickém hlavním městě Londýn a má 4 sourozence z toho 3 bratry a 1 sestru. Velkou část svého života strávil ve Španělsku, kde prožil část jeho dětství a naučil se zde mluvit plynule španělsky. V současné době žije v Německu ve hlavním městě Berlín. Mluví plynule anglicky a španělsky. Marc úspěšně vystudoval marketingovou školu. Už od mládí se hře League of Legends vášnivě věnoval a tahle vášeň později přerostla i v jeho osobní úspěchy a zaměstnání. Lze říci, že Marc je i konzervativnějším typem streamera, jelikož při komentování utkání čínského Weibo Gaming pro Korejskému T1 Esports, kdy Marc byl v budově T1 Esports, která mu povolila streamovat, z jejich budovy, tak i přesto Marc fandil svému oblíbenému hráči TheShy (Kang Seung-Lok), který hrál za tým Weibo Gaming. Po tomto incidentu byl Marc vynuceně opustit budovu T1 Esports, ve které se nacházel a ze které streamoval, pod nátlakem vedení celé organizace, jeho fanoušci a sám Marc si z celé situace dělali srandu. Nakonec I sám CEO organizace T1 Esports Joe Marsh kontaktoval Marca a uklidnil situaci, i přes to ale Marc musel do pár týdnu odejít z T1 Esports budovy.

Kariérní život[editovat | editovat zdroj]

Jeho profesionální kariéře předcházelo i dosažení největšího možného hodnocení na evropském serveru (EUW) a zařadil se mezi jedny ze 100 nejlepších hráčů v celé Evropě. Marc dokázal dokonce i v roce 2023 opět po několika letech dosáhnout úrovně Vyzyvatelská, neboli nejvyšší možné úrovně a zařadit se tak opětovaně mezi top špičku nejlepších hráčů.

Profesionální hráč[editovat | editovat zdroj]

Jeho kariera profesionálního hráče započala už v roce 2013, kdy mu bylo pouhých 17 let. Hrál za různé méně známé herní organizace, kde posbíral mnoho zkušeností a znalostí, které ho dovedly v roce 2017 do týmu H2k-Gaming, který hrál tehdejší době v nejvyšší turnajové lize. V H2k-Gaming se velice proslavil, díky svému nepovedenému playu kdy použil summoner spell Flash, a použil svojí ultimátní schopnost na nepřátelské carry, ovšem Marc nechtěně přerušil svojí ultimátní schopnost což vedlo k útěku nepřátelského carry do bezpečí. Marc přešel z předchozího týmu H2k-Gaming do týmu s názvem Excel Esports v roce 2018, kdy také "role swapnul" z pozice midlanera na pozice junglera. I přes jeho tým daný rok se umístil na spodních příčkách, Marc obdržel respekt v komunitě hráčů a také získal mnoho fanoušků, za jeho celkový výkon v daném roce a z předchozích let.

Profesionální komentátor[editovat | editovat zdroj]

Marc v roce 2020 oficiálně ukončil svojí profesionální herní karieru a vydal se cestou profesionální komentátora. Z počátku byl komentátorem nejvyšší evropské ligy (LEC), ale postupně komentoval i mezinárodní turnaje jako Mid-Season Invitational (MSI), kde se nacházeli výherní týmy jednotlivých regionů, či dokonce Mistroství světa, které se skládá celkem z 22 týmů z různých regionů z celého světa.

Streamer[4][5][editovat | editovat zdroj]

Streamer ovšem ke konci roku 2023 Marc oznámil, že odstupuje z komentování LEC[6], a vydá se na cestu streamování, což bylo jedno z jeho nejlepších rozhodnutích, které mohl udělat, jelikož v roce 2024 jeho průměrný počet živě sledujících přesáhl 12 tisíců. V jeden moment kdy dokonce měl oprávnění spolu vysílal a komentovat MSI 2024 od Riot Games, dne 17. května, jeho počet živých sledujících při komentování utkání evropských G2 Esports proti korejským T1 Esports přesáhl až počet 200 000. V tento daný měsíc, byl dokonce i nejsledovanějším streamerem vůbec na celém Twitchi. Marc aktuálně je streamerem pro evropskou esportovou organizaci Fnatic.

  1. Fnatic CAEDREL. Fnatic [online]. [cit. 2024-06-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. ENVERGA, Manuel R. Summoners’ Rift: Transmedia intertextuality in League of Legends esports fan discourse. Journal of Fandom Studies, The. 2021-06-01, roč. 9, čís. 2, s. 123–142. Dostupné online [cit. 2024-06-03]. ISSN 2046-6692. DOI 10.1386/jfs_00037_1. 
  3. Learn about Caedrel. Famous Birthdays [online]. [cit. 2024-06-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Interview with Caedrel on his return to Excel Esports as a content creator: 'I think this is the season Excel make playoffs, but if they do lose, I promise it’s not my fault this time!' - Esports News UK. esports-news.co.uk [online]. 2022-02-28 [cit. 2024-06-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Welcome Caedrel. Fnatic [online]. [cit. 2024-06-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Caedrel retires as LEC shoutcaster to focus on streaming. esports.gg [online]. 2024-05-10 [cit. 2024-06-03]. Dostupné online. (anglicky)